22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar daca produc sau cumpara...

Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar daca produc sau cumpara tehnologie

Scutirea de impozit la profitul reinvestit va fi acordata doar pentru productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi – masini, utilaje si instalatii de lucru -, facilitate valabila pana la finele anului 2010, pentru care este estimat un minus bugetar de pana la 420 milioane lei, potrivit Mediafax.

In prezent, investitiile in mijloacele fixe de natura echipamentelor tehnologice se recupereaza , din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil ca si cheltuieli de amortizare.

Scutirea de impozit va fi acordata pentru profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice utilizate in desfasurarea activitatii de baza (masini, utilaje si instalatii de lucru), cu conditia ca aceste active sa fie considerate noi, in sensul ca nu au fost utilizate anterior, iar intreprinderile mici si mijlocii care vor beneficia de aceasta facilitate nu vor mai primi fonduri bugetare drept compensare a sumelor cheltuite pentru investitii in tehnologie, conform unui proiect de ordonanta obtinut de Mediafax.

IMM-urile beneficiaza in prezent de un mecanism care presupune restituirea sumelor platite cu titlu de impozit pe profit pentru investitiile efectuate in echipamente tehnologice.

Firmele beneficiare vor fi obligate sa pastreze activele in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare, stabilita potrivit catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Daca firmele nu respecta aceasta conditie, pentru sumele respective va fi recalculat impozitul pe profit si vor fi stabilite majorari de intarziere, de la data aplicarii facilitatii.

Sanctiunea nu va fi insa aplicata daca activele sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare si daca firma beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel, drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si activele instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

Actul normativ, care completeaza Codul Fiscal prin introducerea scutirii de impozit, defineste profitul investit ca fiind soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei. Valoarea fiscala, respectiv valoarea de intrare a activelor, va fi determinata prin scaderea din valoarea de productie si/sau achizitie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea.

In document se arata ca scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate va fi acordata in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva si ca, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2009, va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data.

"Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", se arata in proiectul de ordonanta.

In cazul microintreprinderilor care, in cursul unui an fiscal, realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau a caror pondere de venituri realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, pentru aplicarea facilitatii va fi luat in considerare profitul contabil cumulat de la inceputul anului investit in activele mentionate, produse si/sau achizitionate incepand cu trimestrul in care aceste firme au devenit platitori de impozit pe profit.

"In cazul in care impozitul pe profit este sub nivelul impozitul minim, contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", se arata in document.

Scutirea de impozit va fi calculata trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care, la sfarsitul exercitului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.

In cazul activelor produse pe parcursul mai multor ani consecutivi, scutirea de impozit se acorda pentru lucrarile realizate efectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari, pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv.

Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit va fi acordata incepand cu 1 octombrie 2009 si va fi valabila pana la 31 decembrie 2010 inclusiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă