36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinancial Times: Oltchim, o altă privatizare CONTROVERSATĂ în România

Financial Times: Oltchim, o altă privatizare CONTROVERSATĂ în România

Privatizările din România au o anumită reputaţie pentru controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului FT, citat de Mediafax.

La acestea se adaugă, acum, îndoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Potrivit blogului Financal Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur şi simplu „teatru politic”.

Alegerile parlamentare au loc în decembrie, iar Dan Diaconescu şi partidul său (PPDD) vor încerca să câştige pentru prima dată mandate în Parlament, probabil în opoziţie cu coaliţia social-liberală care susţine guvernul premierului Victor Ponta, adaugă FT.

În declaraţii pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu şi-a apărat puternic oferta, a criticat Guvernul şi a refuzat să renunţe fără luptă, sugerând că poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim.

„Preţul nostru a fost calculat în funcţie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este să atragem un jucător important şi am avut discuţii, însă nu sunt în poziţia de a dezvălui cu cine. Veţi fi foarte, foarte impresionaţi de următorii noştri paşi”, a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

Privatizările din România au fost afectate de incompetenţă şi acuzaţii de corupţie timp de două decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.

Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasă de care vorbeşte, dar consensul este că, având în vedere opoziţia Guvernului şi problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va eşua, se arată în postarea pe blogul FT.

Între timp, reputaţia României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Programul vizează obţinerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentată pentru stat de companiile cu pierderi, dar şi atragerea de investiţii străine directe.

„Există toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, după cum arată declaraţiile din presă şi poziţiile oficiale ale Guvernului”, afirmă şeful departamentului de cercetare pieţe de capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu.

Un eşec al privatizării nu ar fi un dezastru în actualele circumstanţe, consideră Căruntu. Totuşi, ar însemna pagube colaterale pentru poziţia financiară a companiei şi ar ridica semne de întrebare despre viitorul câtorva companii de stat cu situaţii financiare dificile, a adăugat el.

„Privatizarea Oltchim este doar una din provocările cheie ale autorităţilor române care nu pot fi amânate până după alegerile din decembrie: găsirea de soluţii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfă, Tarom sau Poşta Română. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atenţia asupra posibilităţii ca procesul de privatizări conventi cu FMI şi UE să fie complicat de administrat”, a afirmat specialistul BCR, potrivit blogului FT.

Cu alte cuvinte, investitori interesaţi de companii precum Tarom şi CFR Marfă ar trebui să studieze cu atenţie exemplul Oltchim, încheie cotidianul britanic.

Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie i-a cerut lui Diaconescu să prezinte o dovadă că dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru acţiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/5b4eafc4d2c4d9912315f55a95262e04/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&gt; &lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&gt; &lt;/a&gt;

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă