La 10 ani de la lansarea celebrei liste a ministrului Ulm Spineanu, cu societatile propuse Cabinetului Ciorbea pentru lichidare, Guvernul Tariceanu a venit cu o noua lista de “gauri negre” pandite de faliment. Lista cuprinde 28 de intreprinderi, cu 12.466 de angajati, carora li s-a dat un ultimatum de 6 luni: ori se privatizeaza, ori vor fi lichidate din cauza datoriilor si a arieratelor.
Ordonanta de urgenta cuprinde o serie de masuri de protectie sociala pentru personalul acestor societati, care nu este preluat ca urmare a privatizarii sau vanzarii de active. Angajatii pentru care nu se gasesc solutii de pastrare a locului de munca vor beneficia de prevederile Ordonantei 116/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, primind salarii compensatorii, ajutor de somaj si venituri de completare, in functie de vechimea in munca. Potrivit amendamentelor aduse de Guvern Ordonantei 116, la momentul concedierii angajatii vor incasa si o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie (initial, actul normativ prevedea acordarea unui singur salariu).
Patronatele cer bisturiul
Masura de amanare temporara a falimentului celor 28 de societati este privita in mod diferit de reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, a declarat ca scoaterea intreprinderilor din procedura de insolventa nu face decat sa prelungeasca agonia lor si sa umfle costurile pe care le platesc contribuabilii romani pentru incapacitatea statului de a lua masuri conforme cu economia de piata. “Aceasta masura nu face decat sa prelungeasca un proces care treneaza de 15 ani si pentru care contribuabilii au platit pana acum miliarde de euro. Aici e vorba de incapacitate manageriala si de lipsa de decizie politica. Trebuie luata rapid o decizie, pentru ca aceste societati sunt ca un bolnav aflat in stare cronica. In concluzie, nu vedem cu ochi buni aceasta solutie. Nu este o solutie in spiritul economiei de piata, ci este o masura care prelungeste agonia acestor oameni”, a spus Nicolescu.
Sindicatele se bucura
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, si vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, au salutat in schimb masura Guvernului. “Este o masura buna, pentru protectia sociala a salariatilor pe care noi ii reprezentam. Consideram ca astfel se mai da o sansa acestor societati si de aceea noi sprijinim acest demers. Credem ca societatile care au facut dovada ca au un reviriment ar trebui sprijinite in continuare sa se redreseze”, a spus Petcu. La randul sau, Petru Dandea a spus ca saluta decizia Guvernului, care a survenit dupa discutiile cu colegii sai sindicalisti de la Tractorul si Rulmentul Brasov. “Daca aceste societati ar fi fost introduse acum in insolventa s-ar fi creat niste probleme de natura sociala foarte mari”, a explicat vicepresedintele Cartel Alfa. El a aratat ca masurile de protectie sociala pentru salariatii care vor fi concediati urmeaza sa fie cuprinse intr-o alta ordonanta de urgenta la care lucreaza acum Ministerul Muncii, deoarece legislatia actuala fixeaza doar cadrul general al masurilor reparatorii.
Lista societatilor pandite de faliment
Abrom Barlad
Ciprom Ploiesti
ICEFS Savinesti
UVCP Turnu-Magurele
Menarom Galati
Nicolina Iasi
Nitrocontrol Fagaras
Nitroexplosives Fagaras
Nitrofertilizer Fagaras
Nitroservice Fagaras
Nitrotrans Fagaras
Rulmentul
Terom
Tractorul
Petrotrans
Radioactiv Mineral Magurele
Filiala Carfil Brasov
Filiala Uzina Mecanica Cugir
Filiala ICPSP Bucuresti
Filiala Fabrica de arme Cugir
Uzina Mecanica Orastie
Santierul Naval Mangalia
Constructii Aeronautice
Top Therm Ghimbav
Foradex Bucuresti
Plafar
Romaero