9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInvestigații România LiberăExporturile s-au imbunatatit usor datorita livrarilor Dacia

Exporturile s-au imbunatatit usor datorita livrarilor Dacia

» Exporturile au crescut in iunie cu 11,2% fata de luna mai, astfel incat scaderea anuala s-a temperat la 17,5%.

» Pentru luna iulie, ANEIR estimeaza o scadere cu 25% a exporturilor.

Schimburile comerciale internationale au crescut moderat in iunie fata de luna anterioara, cu 8,4%, in special pe partea de exporturi, sustinute de livrarile Dacia, spun economistii. Revenirea de la o luna la alta a facut ca exporturile sa-si tempereze scaderea anuala la 17,5%, in vreme ce importurile s-au mentinut la o scadere anuala severa, de 38%. Totusi, imbunatatirea exporturilor se pare ca a fost conjuncturala, deoarece pentru iulie exporturile extracomunitare au inregistrat o scadere de 38%, iar pe total se estimeaza ca vor cadea cu 25%. De asemenea, deficitul comercial al Romaniei s-a ajustat puternic in primul semestru, cu 61%, pana la 4,34 miliarde euro.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), exporturile au crescut in iunie cu 11,2%, pana la 2,54 miliarde euro, iar importurile cu 6,3%, la 3,21 miliarde euro, comparativ cu nivelurile din luna mai, rezultand astfel un deficit comercial de 668,3 milioane euro. Se remarca faptul ca schimburile comerciale internationale s-au situat in iunie aproape la cel mai ridicat nivel din acest an, similar cu cel din martie, atat pe partea de exporturi, cat si pe partea de importuri.
Pe primul semestru din acest an, firmele din Romania au exportat bunuri in valoare de 13,56 miliarde euro si au importat in suma de 17,9 miliarde euro. Comparativ cu primul semestru din 2008, exporturile au scazut cu 20,3%, iar importurile cu 36,6%. Prin urmare, deficitul comercial din primele sase luni a fost de 4,34 miliarde euro, fata de 11,2 miliarde euro in perioada similara din 2008.

"In iunie am remarcat o usoara imbunatatire pe partea de exporturi, cel mai probabil, datorita livrarilor Dacia. Totusi, ajustarea balantei comerciale a fost chiar mai ampla decat pana acum, iar pe primele sase luni ajustarea reflecta contractia economiei. Pe intreg anul prognozam un deficit comercial de 6,5% din PIB si un deficit de cont curent de 5,5% din PIB", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Pe primul semestru, cele mai lovite au fost schimburile extracomunitare, care au consemnat o scadere cu 32% pe partea de exporturi si cu 44,1% pe partea de importuri. Schimburile intracomunitare, care au reprezentat circa 74% din total, au inregistrat scaderi cu 15,4% pe partea de expedieri (pana la 10,1 miliarde euro) si cu 33,4% pe partea de introduceri (la 13,2 miliarde euro).

"In iunie, exporturile au avut a doua cea mai mica scadere din acest an, de 17,5%, dupa cea din martie, de doar 6,2%. Din pacate, aceasta aparenta revenire a exporturilor nu este datatoare de sperante pe termen mai lung, pentru ca in iulie se revine la o scadere de circa 25%, din care cu 38% pe extracomunitar. In ultima decada din iulie, exporturile extracomunitare au scazut chiar cu 58%. Pe de alta parte, importurile se pare ca s-au stabilizat la un nivel cu 38% mai jos decat cel din 2008, ceea ce da sperante ca firmele locale se aprovizioneaza pentru productie si, de ce nu, pentru investitii. La stabilizarea importurilor a contribuit si stabilizarea cursului de schimb", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

Simion, mesaj video la Congresul extraordinar al AUR de la Alba Iulia

Președintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a lipsit de la Congresul Extraordinar al partidului organizat astăzi la Alba Iulia, acesta adresându-se delegaţilor...

Serviciile israeliene vor lichida liderii Hamas din toată lumea când conflictul din Gaza va lua sfârșit

Serviciile de informații israeliene se pregătesc să lichideze liderii Hamas din întreaga lume când războiul din Fâșia Gaza se va încheia, pregătind scena pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă