0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Parchetul nu se atinge de părțile sociale ale interpusului în societatea...

EXCLUSIV. Parchetul nu se atinge de părțile sociale ale interpusului în societatea ce deține Rex Mamaia. Manevre pentru a scăpa de la plata prejudiciului către stat

Urmăriții penal din dosarul în care societatea ce deține Hotelul Rex din Mamaia este anchetată pentru devalizarea și evaziune fiscală se folosesc de un interprus pentru a nu plăti întreg prejudiciul.

Carmen Palade, cea care a încercat și încearcă să vândă hotelul Rex din Mamaia, figurează ca parte inculpată, alături de fiul său, Rani Palade, într-un dosar penal aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, privind devalizarea Magazinului Unirea din Capitală (Unirea Shopping Center) și evaziune fiscală, prin care ar fi adus un prejudiciu financiar important și statului român.

După cum arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), cele mai multe părți sociale la REX MAMAIA SRL, societate ce deține în prezent Hotelul Rex din Mamaia, aparțin Zincăi Palade, mama celei care a negociat și în trecut vânzarea imobilului, Carmen Palade, și bunica lui Rani Palade.

Potrivit ONRC, Zinca Palade este asociatul majoritar al societății REX MAMAIA SRL, având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 98,97%.

Tot potrivit datelor de la ONRC, Carmen Palade, care a negociat, în urmă cu câțiva ani, vânzarea Hotelului Rex din Mamaia către omul de afaceri George Becali și care, potrivit informațiilor deținute de “România liberă”, în prezent, negociază vânzarea hotelului către compania israeliană Hagag Development Europe, figurează ca  asociat cu o cotă de participare de 0,515% din capitalul social al societății REX MAMAIA SRL.

De asemenea, Rani Palade figurează ca asociat cu o cotă de participare de 0,515% din capitalul social al societății REX MAMAIA SRL.

Schema pentru evitarea sechestrului

Zinca Palade (90 de ani) nu apare ca inculpat în dosarul penal privind devalizarea și evaziunea fiscală și astfel plasarea ei ca asociat majoritar al societății ce deține Hotelul Rex pare o schemă clasică prin care se încearcă evitarea plasării sechestrului pe părțile sociale ale REX MAMAIA SRL deținute de aceasta.

Schema pare să fi avut succes.

“România liberă” a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București să precizeze de ce nu a fost plasat sechestru pe părțile sociale deținute de Zinca Palade la REX MAMAIA SRL, având în vedere că fiica și nepotul său, cât și societatea ce deține Hotelul Rex sunt urmăriți penal în dosarul menționat mai sus, însă ni s-a spus că această informație nu poate fi în prezent transmisă către mass-media.

“Analizând dispozițiile Legii 544/2001, Coroborat cu prevederile Capitolului IV – Secțiunea 2 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media (care reglementează regulile aplicabile relației dintre organele judiciare și mass-media în cursul urmăririi penale), se constată că solicitarea dumneavoastră de a vi se comunica motivele pentru care într-o cauză a acestui parchet, aflate încă în cursul urmăririi penale, nu s-a dispus în privința unei persoane o măsură procesuală din sfera măsurilor asiguratorii nu vizează o informație care poate fi comunicată, la acest moment procesual, către mass-media”, se arată în răspunsul oficial al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, semnat și de prim-procurorul Bogdan Silviu Staicu, transmis cotidianului național “România liberă”.

În luna septembrie a acestui an, după cum a arătat publicația noastră, același parchet a decis ridicarea sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din Mamaia, după ce a fost achitată suma de 300.000 de euro, în condițiile în care prejudiciul total ce apare în dosar este, potrivit surselor judiciare de peste 18 milioane de euro.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a explicat că suma achitată de REX MAMAIA SRL a fost cea pentru care a fost plasat sechestrul.

BCR dosar Carmen Adamescu
Carmen Palade

Departe de valoarea prejudiciului

Toate aceste dispoziții, împreună cu refuzul statului român – prin Ministerul Culturii și, ulterior, prin Primăria Municipiului Constanța – de a-și exercita dreptul de preempțiune asupra Hotelului Rex din Mamaia, vin chiar în momentul în care, potrivit informațiilor noastre, Carmen Palade s-a înțeles cu Hagag pentru vânzarea unității hoteliere de la malul Mării Negre.

Dovadă în acest sens este și înființarea societății Hagag Rex Mamaia SRL, cu sediul în Capitală, controlată de omul de afaceri israelian Ziv-Asher Tetelman, trimis în judecată de DIICOT, alături de fostul președinte al FRF Mircea Sandu, într-un dosar de fraudă financiară.

Potrivit unei expertize depuse la dosarul penal, obținută de “România liberă”, în acest moment, cele mai valoroase proprietăți imobiliare ale societății REX MAMAIA SRL (imobilul „Complex Hotelier REX”, compus din teren în suprafață de 7.059,77 mp și, respectiv, construcție cu șase niveluri și cu o suprafață construită la sol de 4.776 mp, și imobilul-teren „Parcare Complex Rex” nu acoperă nici măcar jumătate din valoarea prejudiciului uriaș suferit de păgubiți printre care se află și statul român ca urmare a infracțiunii de delapidare și evaziunea fiscală.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă