Ministrii Agriculturii ai celor 27 de tari din UE au luat luni la Bruxelles o serie de hotarari privitoare la bauturile alcoolice, printre care aceea ca vodca din cartofi va putea continua sa se numeasca "vodca" pe eticheta, ca si cea de cereale, dar ca in cazul vodcilor provenite din alte metode de fermentare procedeul va trebui sa fie indicat pe eticheta. Chestiuni importante din punct de vedere economic au fost discutate si in privinta metodelor de fabricare a vinului. Romania face parte din tarile care au obtinut permisiunea sa foloseasca zaharul pentru a grabi fermentarea vinului. In momentul de fata, o majoritate a tarilor membre in UE (20 din 27) folosesc zahar sau zaharina in procesul fermentarii vinului. Germania se numara printre aceste tari, alaturi de tarile nordice. Pe langa folosirea zaharului, aceste tari au mai cerut ca procedeul sa nu figureze pe eticheta. Tarile mediteraneene, cum sunt Franta, Spania si Italia, folosesc in schimb must concentrat, pentru care producatorii primesc importante subsidii.