Bancile centrale renunta tot mai mult la dolar in favoarea euro si yenului intr-o perioada caracterizata de niveluri record ale rezervelor in valuta, cu presiuni acute asupra monedei americane, care a trecut prin cele mai dificile trimestre din ultimele doua decenii, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Bancile centrale si-au majorat rezervele de valuta cu 413 miliarde de dolari in trimestrul al treilea, la 7.300 miliarde de dolari , cel mai mare avans inregistrat din 2003, potrivit datelor Bloomberg.
Tarile care efectueaza rapoarte detaliate privind rezervele monetare au constituit 63% din noile rezerve stranse in lunile aprilie, mai si iunie in euro si yeni, potrivit datelor Barclays Capital.
Diversificarea valutelor preferate pentru rezervele bancilor centrale anunta o depreciere continua a monedei americane, care a pierdut 10,3% in trimestrele doi si trei, cel mai mare declin din 1991.
Administratia Obama da semne ca ar putea accepta un dolar mai slab pentru cresterea competitivitatii exporturilor SUA pe pietele internationale, atata timp cat deprecierea monedei nu "sperie" creditorii.