20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro scade la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după acordul...

Euro scade la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după acordul UE – Cipru

Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după ce taxa impusă de UE pentru depozitele bancare din Cipru, în schimbul programului de ajutor financiar, riscă să agraveze criza datoriilor din Europa, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

„Cea mai mare temere este că ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro în jos. Ce nu înţelege piaţa este că cei care îşi retrag banii ar putea să îi plaseze în altă parte în zona euro, astfel că nu cred că este rău pentru euro”, a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. în New York.

Euro este în scădere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, după ce a coborât cu până la 1,5%.

Imaginile cu ciprioţii stând la coadă la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului şi riscă să perturbe calmul instaurat în piaţă de când Banca Centrală Europeană s-a angajat în septembrie anul trecut să susţină ţările cu probleme financiare.

Moody’s a avertizat luni că termenii acordului pentru Cipru sunt negativi pentru deponenţii europeni şi ar putea afecta ratingurile băncilor din regiune.

Potrivit planului iniţial UE-Cipru, depozitele bancare de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, în schimbul acordării unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Cipru va transmite însă partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizată ar trebui să protejeze mai bine deponenţii care au în conturi până la 100.000 de euro, potrivit agenţiei de presă Dow Jones, citată de CNBC. Pentru a putea strânge în continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia în calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari.

Banca Naţională a României a publicat luni un curs de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece săptămâni, ca urmare a pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care trebuie să o aplice Cipru.

În Ungaria, forintul s-a depreciat cu 0,6%, la 307,09 unităţi pentru un euro, după ce pe parcursul şedinţei a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă