14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro, pariu castigator la sase luni

Euro, pariu castigator la sase luni

Euro s-a dovedit a fi un plasament castigator, dupa primele sase luni ale acestui an, fata de principalele monede ale lumii, dolarul american, respectiv yenul japonez, se arata intr-o analiza a instrumentelor valutare realizata de X-Trade Brokers. Perechea EURUSD a deschis anul cu o cotatie de 1,4053 si, dupa scaderi importante pe parcursul primelor sase luni, a inregistrat o crestere de 1,4%, la 1 iulie fata de prima zi din 2009. In comparatie cu yenul japonez, moneda europeana a crescut cu 6,09%, dupa primul semestru, ajungand la 30 iunie la o cotatie de 135,17 yeni pentru 1 euro.

"Evolutia euro, dupa prima jumatate a anului curent, oglindeste evolutiile principalelor economii din zona euro– Germania, Franta – care au inregistrat, in trimestrul al doilea, cresteri economice, e drept, usoare dar importante ca semnale privind posibila lor iesire din criza, (pana) la sfarsitul anului. Desi Japonia a consemnat, de asemenea, o evolutie pozitiva in trimestrul al doilea, o crestere economica de 0,9% fata de primele trei luni ale anului, moneda celei de-a doua economii a lumii a ramas in urma euro din cauza dependentei economiei japoneze de exporturi, deci de pietele europeana si americana", explica Victor Safta, directorul sucursalei romanesti a XTB.

In economiile est-europene, cea mai buna evolutie fata de euro a inregistrat-o coroana ceha; dupa primele sase luni ale anului, aceasta a consemnat o crestere de 3,38% fata de moneda europeana. Produsul Intern Brut al Cehiei a crescut cu 0,3%, in trimestrul al doilea fata de primul, economia ceha fiind prima din Europa de Est care demonstreaza un potential real de iesire din criza, iar acest lucru a fost reflectat in evolutia monedei nationale, subliniaza analistii casei de brokeraj.

Analiza tehnica
Perechea USDRON isi continua evolutia in intervalul delimitat de suportul de la 2,9011 si rezistenta de la 3,0590. Indicatorul MACD este usor pozitiv, cu linia MACD peste linia semnal si in apropiere de nivelul zero. Indicatorul ATR, o masura a volatilitatii, pastreaza in continuare valori reduse. Momentan, nu avem nici o indicatie privind directia viitoare a acestei perechi valutare si trebuie sa asteptam iesirea din evolutia laterala. Volatilitatea scazuta pe o perioada lunga, desi in aparenta este un aspect pozitiv, anticipeaza, de cele mai multe ori, o miscare violenta.

Perechea valutara GBPUSD s-a intors in canalul de trend ascendent inceput in luna martie, dupa ce limita superioara a fost depasita pentru o scurta perioada de timp. Saptamana trecuta a fost testata linia de trend ascendent (linia inferioara a canalului de tend); aceasta a rezistat si a oprit corectia anterioara. La testarea liniei de trend a fost creata si o formatiune de lumanari japoneze de tip "Morning Star" formatiune ce anunta o revenire pe crestere. Cel mai apropiat nivel suport important este cel de la 1,6000 (care este si prag psihologic), iar cea mai apropiata rezistenta este la nivelul 1,6670. Indicatorul MACD prezinta o situatie usor negativa, linia MACD fiind situata sub linia semnal, dar cu distanta dintre cele doua linii in micsorare. Indicatorul RSI are o Pozitie neutra in apropiere de valoarea 50. "In acest context ne asteptam la continuarea aprecierii GBPUSD, dar pozitiile long nu sunt recomandate inainte de trecerea peste rezistenta de la 1,6670 si aparitia unui semnal de cumparare pe indicatorul MACD", spun tehnicienii XTB.

Material realizat cu sprijinul analistilor XTB

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă