Leul s-a depreciat abrupt în ultimele zile, după căderea Guvernului Ungureanu. Referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni, deprecierea leului temperându-se spre jumătatea zilei ca urmare a intervenţiilor indirecte ale băncii centrale.
Analistul financiar Aurelian Dochia spune că presiunea care există în prezent pe curs este posibil să se menţină în continuare până când vor exista semnele unei „creşteri economice robuste”.
Cotaţii la maxime istorice
„Presiunea pe curs nu este de câteva zile. Se menţine de câteva luni, iar acum s-a suprapus o componentă datorată schimbării politice la care asistăm. Evoluţiile viitoare vor depinde de situaţia politică, de finalizarea negocierilor pentru constituirea unui nou guvern. De asemenea, totul depinde foarte, foarte mult de poziţia pe care o vor adopta guvernanţii faţă de acordul cu FMI.
E nevoie de un semnal prin care pieţele să înţeleagă ce intenţionează Guvernul. Au existat anumite luări de poziţie care au creat îndoieli în privinţa continuării acordului cu FMI”, a declarat Aurelian Dochia.
Imediat după anunţul privind căderea Guvernului Ungureanu. Cotaţiile au atins valori maxime istorice atât vineri, cât şi în şedinţa de luni. În aceste două şedinţe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro.
Comparativ cu finalul anului trecut, când euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare.
Economistul ING Bank, Vald Muscalu, citat de Mediafax, consideră că nominalizarea pentru funcţia de ministru de finanţe a prim-viceguvernatorul băncii centrale, Florin Georgescu, limitează într-o anumită măsură magnitudinea relaxării fiscale, care pare probabilă, mai ales având în vedere că premierul desemenat a transmis că Georgescu va rămâne în funcţie numai până la alegerile generale din noiembrie.
El se aşteaptă ca leul să recupereze o parte din terenul pierdut, iar optimismul din pieţele internaţionale de capital ar putea favoriza această evoluţie.
Rata de politică monetară
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut.
Totodată, conducerea BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 15% şi 20%.
Înainte de căderea Guvernului Ungureanu, analiştii anticipau că banca centrală va continua seria de reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, începută în luna noiembrie a anului trecut.