Specialiştii BNR spun că, în cazul în care Guvernul nu reduce rapid cheltuielile, nu va mai putea controla inflaţia, iar cursul ar putea urca până la 6-7 lei pentru un euro. Pe de altă parte, consilierul guvernatorului BNR asigură că, în prezent, nu există niciun pericol de destabilizare a pieţei valutare, potrivit Realitatea.net.
„BNR poate să intervină pe piaţă în orice moment. Nu este o imposibilitate de intervenţie eficientă. Problema este de posibilitate şi oportunitate. (…) Nu există niciun pericol de destabilizare a pieţei valutare. În ceea ce priveşte rezerva Băncii Naţionale, aceasta este foarte mare şi a fost adunată cu migală”, a spus consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.
Traiul românilor este dependent de evoluţia monedei naţionale. Devalorizarea de la o zi la alta a leului este resimţită din plin mai ales de cei care au de plătit rate la bănci, chirii sau facturi în euro. Dacă vorbim de un credit în euro, pentru o rată de 300 de euro, astăzi, când cursul euro a sărit la 4, 28 de lei, trebuie să plătim băncii aproximativ 1.250 de lei. Dacă euro va ajunge la 6 lei, rata va creşte cu 550 de lei.
Şi cei care locuiesc cu chirie au motive de îngrijorare. La un cost mediu de 200 de euro, chiriaşul va trebui să scoată în plus din buzunar peste 300 de lei.
E drept vor fi români care vor avea şi de câştigat. Vorbim de cei care şi-au negociat salariul în euro. De exemplu, cine are o leafă de 500 de euro va primi, în cazul unui curs de 6 lei pentru moneda europeană, cu 860 de lei mai mult.