29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErste: Percepţia privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit

Erste: Percepţia privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit

Percepţia experţilor financiari privind perspectivele economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit în octombrie, în timp ce la nivelul Europei Central şi de Est aceasta s-a îmbunătăţit, potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW şi grupul austriac Erste, citat de Mediafax.

Indicele ZEW privind aşteptările specialiştilor pentru România în următoarele şase luni a coborât de la 21,3 puncte în septembrie la 14 puncte în octombrie, se arată într-un comunicat al institutului german.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele aşteptărilor la şase luni a crescut cu două puncte, de la 17,3 la 19,3 puncte. Începând din octombrie, studiul include şi Turcia.

Specialiştii consultaţi de ZEW se aşteaptă ca Turcia să înregistreze cea mai bună evoluţie din regiune în următoarele şase luni, evaluând economia acestui stat cu 20,9 puncte. Următoarele clasate sunt Ungaria (16,5 puncte), Polonia (15,4 puncte), România (14 puncte), Slovacia (11,5 puncte), Cehia (10,2 puncte) şi Croaţia (7,4 puncte).

România a rămas pe penultimul loc în regiune în funcţie de percepţia situaţiei actuale. Indicele respectiv a crescut de la -43,4 puncte în septembrie la -26,2 puncte în octombrie.

La nivelul regiunii, situaţia actuală s-a îmbunătăţit, indicele aferent urcând de la -5,7 puncte în septembrie la 3,2 puncte. Sondajul pe luna octombrie include şi Turcia.

Economia Turciei a fost inclusă în sondaj pe primul loc şi în funcţie de situaţia curentă, indicele privind evaluarea de către experţii consultaţi de ZEW situându-se la 45,9 puncte. Pe următoarea poziţie se află Polonia (12,4 puncte) şi Cehia (11,7 puncte). Următoarele state au obţinut un scor negativ, respectiv Slovacia (-1,2 puncte), Croaţia (-17,2 puncte), România (-26,2 puncte) şi Ungaria (-31,4 puncte).

Sondajul ZEW pentru Europa Centrală şi de Est include România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi, începând din octombrie, Turcia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă