4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăElveţienii renunţă progresiv la energia nucleară

Elveţienii renunţă progresiv la energia nucleară

Deputaţii elveţieni au aprobat miercuri planurile prezentate de Guvern pentru abandonarea progresivă a energiei nucleare înainte de 2034, deschizând calea unui lung proces politic care ar urma să se încheie în câteva luni, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Membrii Consiliului Naţional (Camera inferioară a Parlamentului) au examinat o sută de moţiuni depuse de diferite partide privind viitorul energiei nucleare, dezvoltarea energiilor regenerabile şi economisirea electricităţii.

Dintre moţiunile votate, cea mai importantă a fost a deputatului de centru Roberto Schmidt, care a propus ca nici o autorizaţie să nu mai fie acordată pentru construcţia centralelor nucleare. Acest text a fost adoptat cu 101 voturi pentru, 54 împotrivă şi 36 de abţineri.

La 16 iunie, membrii Consiliului Statelor (Camera superioară) se vor reuni pentru a dezbate şi ei viitorul energiei nucleare în Elveţia.

Totuşi, dezbaterile din iunie din Parlamentul elveţian sunt destinate doar unei discuţii de principiu privind abandonarea energiei atomice.

Decizia concretă de a nu înlocui centralele nucleare după încheierea duratei lor de funcţionare va fi luată “în mai multe luni”, prin adoptarea unor legi şi amendamente, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului şi Energiei.

Noile texte ale legilor privind oprirea centralelor vor putea apoi să fie supuse unui referendum.

Confederaţia Elveţiană dispune de cinci reactoare nucleare, toate situate în estul ţării. Potrivit recomandărilor Guvernului de la sfârşitul lui mai, reactorul Beznau I va trebui decuplat de la reţea în 2019, Beznau II şi Mühleberg în 2022, Gösgen în 2029 şi Leibstadt în 2034.

Cele mai citite

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă