4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEfect de domino în scandalul Libor

Efect de domino în scandalul Libor

Justiţia americană a adunat elemente în vederea urmăririi penale contra mai multor bănci şi membri ai personalului lor în afacerea manipulării Libor, una dintre principalele taxe de referinţă pentru lumea finanţei la scară mondială.

După Marea Britanie, Statele Unite au deschis, la rân­dul lor, o anchetă penală privind afacerea manipulării între 2005 şi 2009 a taxei Libor şi sunt în curs de constituire dosarele de acuzare contra mai multor insti­tuţii financiare şi a angajaţilor acestora, în special brokerii băncii Barclays, principala incriminată. Luna trecută, banca a admis că a manipulat rata Libor, dezvăluind astfel un scandal care ar putea implica zeci de insti­tu­ţii financiare, şi a acceptat să plătească o amendă de 453 mili­oa­­ne dolari, dar acordul nu o pune la adăpost de urmărirea în jus­tiţie. În Marea Britanie, ancheta a determinat deja trei responsabili ai Barclays să demisioneze. Ancheta Departamentului de Justiţie s-a adăugat alteia dusă de autorităţile americane de reglementare financiară şi unui număr de plângeri colective în recurs ale investitorilor.

Perspectiva acestor urmăriri în justiţie ar urma să determine unele in­sti­tuţii financiare să ajungă la acorduri cu guvernul pentru a evi­ta urmăririle şi condamnările, aşa cum permite legea americană. La 27 iunie, Barclays a anun­­ţat că va plăti, după negocieri, circa 360 milioane dolari pentru a pune capăt anchetelor auto­ri­tăţilor de reglementare din SUA şi din Marea Britanie. La rândul său, Der Spiegel relatează că Deutsche Bank a propus auto­rităţi­lor europene şi elveţiene să coopereze cu anchetatorii pentru a evita condamnări prea grele. Insti­tuţia a mai solicitat să bene­fi­cieze de statutul de „martor pocăit”. Acest statut care îi permite să atenueze pagubele – atât cele financiare, cât şi cele care îi afectează imaginea – nu va putea exo­nera total banca germană. Deoarece doar prima instituţie care propune cooperarea se bucură de imunitate totală, iar elveţiana UBS şi britanica Barclays au obţinut deja acest statut. Potrivit Der Spiegel, în cel mai bun caz, Deutsche Bank poate spera la o condamnare mai uşoa­ră. Barclays relativizează deja poziţia sa de protagonist, iar la Londra afacerea a luat o turnură politică, în timp ce Trezoreria caută dovezi de complicitate din partea Băncii Angliei.

Tsunami în City

Frauda este mondială şi masivă. Rata Libor (London Inter-Bank Offered Rate) este calculată pe baza estimărilor dobânzilor percepute de marile bănci interna­ţio­na­le la creditele pe care şi le acordă unele altora, dar aceste esti­mări sunt furnizate chiar de res­pec­tivele bănci, fără verificări in­­­de­­­pendente. Or, această rată, pe baza căreia se sprijină circa 350.000 miliarde dolari în produse financiare, a fost manipulată de către bănci, printre care Barclays.

Analiştii arată că un tsunami traversează City, centrul londonez al finanţei, cu efecte la scară mondială. Prima victimă – banca Barclays, astăzi „decapitată”, care a recunoscut că „a încercat să manipuleze” Libor şi Euribor, taxe interbancare fixate în fiecare zi chiar de bănci. Acestea reprezintă media taxelor propuse zilnic de un panel de bănci, printre care Barclays, dar şi HSBC, Citigroup, Royal Bank of Scotland sau UBS, implicate în fraudă. Barclays a explicat că a acţionat cu scopul de a ascunde altor bănci şi media  dificultăţile sale de finan­ţare, de teama de a nu fi exclusă de pe piaţa interbancară (alte bănci nu i-ar mai fi acordat împrumuturi) şi de a nu declanşa o spirală sistemică, accelerând pră­­­­buşirea sistemului bancar mon­dial, deja la pământ după falimentul Lehman Brothers. Aşa cum arată rapoartele SFO – Oficiul britanic de luptă contra delincvenţei financiare -, frauda a permis anumitor bănci, adesea susţinute de state şi deci de contribuabili, să genereze profituri mai mari.

O multitudine de produse financiare depind direct de taxele Libor şi Euribor, inclusiv creditele acordate particularilor şi întreprinderilor, SWAPS, CDS şi alte produse derivate complexe, iar estimările variază între 360.000 şi 600.000 miliarde dolari ce sunt schimbate anual pe baza acestor taxe. De 5-10 ori PIB-ul mondial.

Manipulare în bandă

Pentru ca aceste taxe, fixate cotidian, să poată fi manipulate, în jos sau în sus, trebuie ca băncile să fie la unison. Practic, potrivit metodei de calcul, taxele anun­ţate drept „cele mai extreme” sunt excluse. Astfel, dacă Barclays ar fi fost singura care ar fi propus la un moment dat o taxă foarte joasă, nu ar fi schimbat cu nimic Libor-ul calculat în acea zi. Anchetele au stabilit o serie de indicii care duc spre ipoteza înţelegerii între cel puţin şase bănci, manipularea fiind operată la nivelul traderilor băncilor, înţeleşi între ei. Băncile se pot aştepta la amenzi de miliarde de euro – prejudiciul fiind estimat la 1.000 miliarde dolari -, după care pot urma sancţiuni penale.  

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă