7.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInvestigații România LiberăEconomia română, intre stagnare si progres

Economia română, intre stagnare si progres

Institutiile si companiile de evaluare economica au emis astăzi o serie de rapoarte privind evoluţia financiară si de investiţii a Romaniei. Ele îndeamnă la precauţie şi se feresc sa emita concluzii complet optimiste. Documentele au fost insoţite si de o seri de predicţii pe termen scurt ce se arată, in general, favorabile.

Standard & Poor’s (S&P) apreciază că economia din Romania continuă să aibă un potenţial “rezonabil” de creştere, dar prosperitatea este “relativ scăzută”. Organizaţia a păstrat ratingurile de credit ale României la “BB+/B” pentru monedă străină şi “BBB-/A-3” pentru monedă locală, cu perspectivă stabilă.

Cu alte cuvinte, rating-ul de credit pentru monedă straină se traduce in “cel mai mare grad speculativ, oferit de participanţii de piaţă” dar şi ” vulnerabil afacerilor externe adverse”. Rating-ul de moneda locală reprezintă cel mai mic grad de investiţii oferit de participanţii la piaţă dar şi o capacitate puternica de a acorda ajutor financiar, uşor susceptibil, însă, condiţiilor economice nefavorabile.

http://www.standardandpoors.com/ratings/definitions-and-faqs/en/us##

 

O alta compania care analizează economia romanească este Moody’s.

“Ratingurile atribuite României reprezintă un echilibru între viziunea noastră asupra potenţialului substanţial de creştere economică al ţării şi nivelului moderat al datoriei guvernamentale, factori contrabalansaţi de capacitatea administrativă limitată, prosperitatea relativ scăzută şi nivelurile ridicate ale datoriei externe”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de S&P.

Agenţia anticipează că economia românească va avea o revenire minoră în acest an şi se va consolida treptat începând de anul viitor.

Moody’s nu intenţionează să modifice ratingul sau perspectiva României pentru cel puţin un an, a declarat miercuri Petr Vins, directorul general al agenţiei pentru Europa Centrală. Moody’s este singura mare agenţie de evaluare care a menţinut ratingul României în categoria investment grade (investiţională) în timpul crizei.

El a amintit că momentul în care se ia o decizia cu privire la ratingul unei ţări, agenţia de evaluare analizează în ultimă instanţă indicatorii macro economici, printre care inflaţia, şomajul şi nivelul datoriei publice, dar şi accesul la pieţele internaţionale sau abilitatea cu care o ţară îşi poate plăti datoria suverană.

http://www.moodys.com/ratings-process/Ratings-Definitions/002002

 

O perspectiva optimista vine din partea Băncii mondiale, care a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, la 1,6%. Instituţia financiară internaţională anticipa în aprilie o creştere a economiei României cu 1,5% în 2011 şi cu 4,4% în 2012.

Pentru 2013, Banca Mondială anticipează un avans al PIB de 4% în România. Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică de 1,5% pentru România în acest an, la fel ca Guvernul, şi de 3,75-4% pentru 2012.

Totodată, Banca Mondială estimează o majorare a deficitului de cont curent al României de la 5,1% în acest an la 5,4% în 2011 şi 5,7% în 2013.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă