38.5 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia mondiala da semnale de revenire, insa unii economisti se tem deja...

Economia mondiala da semnale de revenire, insa unii economisti se tem deja de o noua prabusire

Economia mondiala pare sa iasa incet din recesiuniea in care a fost adusa de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, insa unii experti estimeaza deja ca revenirea activitatii ar putea fi urmata de o prabusire puternica, conform scenariului pesimist al recesiunii in doua etape, scrie AFP, citata de Newsin.

Aceasta previziune sumbra a fost intocmita in principal de economistul american Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, cel dintai care a anuntat criza creditelor din Statele Unite, ce a degenerat intr-o criza mondiala.

Intr-un forum recent, acesta a estimat ca riscul unei crize in forma de "W" este mare. Odata trecute efectele benefice ale planurilor de relansare, a explicat acesta, statele nu vor avea alta solutie decat sa incetineasca revenirea, limitand cheltuielile publice sau permitand adancirea deficitelor.

Roubini mai prevede o crestere a preturilor la petrol, ceea ce va afecta activitatea economica. In concluzie, revenirea va fi inconsistenta si o noua prabusire inevitabila.

Recesiunea in forma de "W" are urmari sumbre. In 1937, in timp ce Statele Unite isi reveneau dupa marea criza din 1929 si inregistrau din nou crestere, banca centrala americana, Federal Reserve, a taiat liniile de creditare, temandu-se de accelerarea inflatiei, provocand o recadere a produsului intern brut (PIB) cu 3,4%.

"O dubla cadere ar provoca o scadere brutala a activitatii, si ar putea duce la o reluare a protectionismului de catre state, ce se vor confrunta cu puternice presiuni sociale interioare", a declarat Eswar Prasad, profesor in cadrul universitatii din Cornell.

Opiniile despre credibilitatea scenariului sunt impartite in randul economistilor consultati de AFP. Philippe Chalmin, specialist in materii prime in cadrul Universitatii Dauphine, dion Paris, este categoric: nu crede "deloc" in acest scenariu si considera ca ipoteza scumpirii barilului de petrol este fantezista.

In schimb, Daniel Gros, din cadrul Centrului pentru Studii Politice Europene (CEPS), considera problema prematura. "Inainte de a vorbi despre o noua prabusire, ar trebui sa ajungem la revenire", a spus acesta, subliniind ca pana in prezent, numai cateva economii au iesit din recesiune.

In general, expertii sunt de acord ca economia mondiala nu va fi imuna unui nou val. "Revenirea actuala este sustinuta de mecanisme temporare legate de planurile de relansare, ce se vor incheia treptat.

Renuntarea inainte de vreme la aceste masuri ar putea duce la o noua prabusire", a spus Michel Aglietta, directorul Centrului de Studiu si Cercetare a Economiei Internationale (CEPII).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă