Valoarea bunurilor şi serviciilor produse în Statele Unite a depăşit nivelul anterior recesiunii după 15 trimestre, o durată de trei ori mai lungă decât media pentru cele 10 redresări economice care au avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
PIB-ul SUA a crescut cu un ritm anual de 2,5% în intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comerţului, cea mai mare creştere din ultimul an. În trimestrul anterior, avansul a fost de 1,3%.
Ajustat la inflaţie, PIB-ul a urcat la 13.350 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, fiind peste nivelul de 13.330 miliarde de dolari atins în ultimul trimestru din 2007.
„Economia americană s-a redresat în sfârşit şi a intrat în expansiune”, a declarat Neal Soss, economist şef al Credit Suisse în New York şi fost consilier al fostului preşedinte al Rezervei Federale americane (Fed), Paul Volker.
El a adăugat însă că creşterea este prea lentă pentru a rezolva cele mai grave probleme ale economiei, respectiv crearea de locuri de muncă şi aducerea sub control a finanţelor publice.
Economia americană a avansat în medie cu 0,9% în primul semestru, cea mai slabă performanţă de la începerea redresării, în iunie 2009.
Creşterea ar trebui să depăşească 2,5% pentru a duce la scăderea ratei şomajului, potrivit estimărilor lui Kurt Karl, economist şef la divizia Swiss Re din New York.
Şomajul s-a menţinut la minim 9% în ultimele 30 de luni, ceea ce explică de ce reprezentanţii Fed şi administraţia Obama analizează măsuri suplimentare pentru stimularea economiei.