23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDragnea a cerut două miliarde lei în plus pentru primari la bugetul...

Dragnea a cerut două miliarde lei în plus pentru primari la bugetul pe 2014

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să majoreze bugetul ministerului cu două miliarde lei pentru a finanţa în principal proiectele locale ale primăriilor, informează Mediafax.

Banii au fost solicitaţi în special pentru a fi puşi la dispoziţia autorităţilor locale şi folosiţi anul viitor la diferite lucrări, precum cele din programul de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, au declarat surse oficiale.

Solicitarea vicepremierului este avută în vedere la elaborarea proiecţiei bugetare pentru anul viitor şi ar putea fi inclusă în varianta finală a bugetului, care va fi aprobată de Guvern în luna noiembrie, dacă vor fi găsite surse de finanţare a acestor cheltuieli.

În bugetul publicat la începutul acestui an a fost inclusă şi o proiecţie pentru următorii ani, care indică o majorare de buget în 2014 la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, dar numai de un miliard lei, la un total de 3,5 miliarde lei, şi doar pentru anul viitor. Pentru 2015 bugetul ministerului este calculat să rămână aproximativ la nivelul din 2014, iar în 2016 chiar să fie uşor redus.

Această estimare de un miliard de lei ar fi fost posibilă în condiţiile în care se realiza proiecţia bugetară pe acest an şi existau premise bune pentru realizarea veniturilor din 2014, dar în acest moment, includerea sumei solicitate de Liviu Dragnea presupune măsuri fiscale suplimentare, în condiţiile în care nu se vor aplica tăieri la alte ministere.

Aceste sume se adaugă, astfel, necesarului de venituri suplimentare pentru acoperirea majorării salariilor şi pensiilor, care depăşesc 3 miliarde de lei.

În aceste condiţii, Guvernul ar putea fi forţat să convingă FMI că măsurile fiscale vor asigura anul viitor un surplus de venituri care să acopere creşterile de salarii şi pensii şi investiţiile în infrastructura locală.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat de altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, că bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, prin care sunt finanţate exclusiv proiecte de dezvoltare locală, va fi „mult mai mare” anul viitor decât în acest an.

Pentru acest an, prin bugetul aprobat în luna februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit 2,549 miliarde lei, din care mare parte destinaţi programelor locale de reabilitare termică a blocurilor, asfaltarea drumurilor de interes local, construcţii de locuinţe şi săli de sport, retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare, precum şi programelor multianuale de mediu şi gospodărire a apelor.

La prima rectificare bugetară din acest an, operată în luna iulie, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 943,3 milioane lei, în timp ce pentru a doua rectificare de buget, pregătită pentru săptămâna viitoare, este calculată o tăiere de 265 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă