38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoua treimi din romani cheltuiesc leafa din decembrie pe cadouri

Doua treimi din romani cheltuiesc leafa din decembrie pe cadouri

Romanii sunt sclavii consumului, aproape toti au obiceiul de a oferi daruri de sarbatori si, in ciuda crizei, doua treimi din salariati intentioneaza sa-si cheltuiasca leafa din decembrie pentru cadouri. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui sondaj realizat de compania de asigurari Aviva Romania, care arata ca jumatate dintre romani intentioneaza sa cheltuiasca aceleasi sume ca cele din anii anteriori pentru cadouri.
Potrivit sondajului, aproape toti romanii (97,38%) obisnuiesc sa faca cadouri de Craciun si mai mult de jumatate (54,28%) declara ca si anul acesta bugetul alocat cheltuielilor pentru cadourile de final de an va ramane acelasi, arata rezultatele sondajului. Astfel, desi majoritatea romanilor se asteapta ca, la inceputul anului viitor, situatia lor financiara sa sufere modificari ca urmare a crizei internationale, 64% din acestia declara ca salariul lunii decembrie va fi destinat cadourilor de Craciun. Doar unul din trei romani a reusit sa faca economii pentru perioada sarbatorilor.

In topul preferintelor produselor care vor fi facute cadou se afla cosmeticele si imbracamintea, pentru care au optat 60% din respondenti, iar cei mai multi bani vor fi cheltuiti pentru copii.
Potrivit Aviva, Romania este o societate orientata cu preponderenta spre consum, in comparatie cu tarile din Europa de Vest, unde populatia pune accent pe economisire. Totusi, ca urmare a mediului economic instabil, se poate remarca, spre finalul anului, o oarecare prudenta in comportamentul romanilor. Astfel, din cei peste 39% respondenti care aloca in mod normal intre 200 lei si 500 lei pentru cadourile de sfarsit de an, 40% sustin ca anul acesta intentioneaza sa reduca suma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă