5.2 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDiscuțiile cu FMI exportate la Bruxelles. Agenda, sensibilă pentru bucurești

Discuțiile cu FMI exportate la Bruxelles. Agenda, sensibilă pentru bucurești

 

Următoarea evaluare a acordului stand-by semnat de România cu FMI va avea loc la Bruxelles şi nu la Bucureşti, potrivit practicilor obişnuite, arată informaţiile de ultimă oră. Evaluarea va avea loc săptămâna viitoare. Schimbarea locului în care se poartă discuţiile poate semnifica fie un refuz al Fondului de a se lăsa atras în disputele politice electorale de pe malul Dâmboviţei, fie manifestarea unui dezacord privind insistenţa Guvernului de a micşora CAS cu 5 puncte procentuale.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR vor pleca săptămâna viitoare la Bruxelles pentru următoarea evaluare a acordului cu FMI, Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.

De regulă evaluările au loc la Bucureşti. Este a doua oară când evaluarea se face în afara graniţelor ţării. Prima dată aceasta s-a întâmplat în primăvara acestui an, când ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a prezentat la Washington prima rectificare bugetară din acest an.

Cauza oficială pentru mutarea locului în care se vor purta discuţiile este aceea că FMI nu doreşte să fie atras în disputele politice de la Bucureşti şi nu vrea să gireze prin prezenţa sa în România forţele politice.

„Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegând ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc“, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Tot atât de bine, însă, refuzul FMI de a veni în România poate avea legătură şi cu deteriorarea relaţiilor dintre Guvern şi Fond, în urma refuzului Guvernului de a renunţa la mic­şorarea CAS cu 5 puncte procentuale.

„Nu prea mi se pare normal. Veneau experţii tehnici şi discutau, câteodată trimiteam materialele la Washington şi Bruxelles şi primeam acceptul. Acum îi cheamă să verifice datele, dar şi să le dea acceptul la rectificare. Nu e o procedură normală, nu ştiu de ce nu vin în România, i-au chemat la Bruxelles ca la un fel de ordin. Şi rectificarea trecută s-a discutat la Washington, nu la Bucureşti. Există o legătură cu reducerea CAS, anume aceea că ei nu s-au înţeles, iar cei de la FMI şi CE nu vor să vină în România să discute“, apreciază Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru democrat-liberal de Finanţe.

Negocierile, mult mai scurte

Spre deosebire de misiunile de la Bucureşti, care se întindeau pe o perioadă între zece zile şi două săptămâni, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, începând de marţi, 16 septembrie, şi până vineri, 19 septembrie. Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru România şi Ungaria.

Guvernul României va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de miniştri, dar nu este exclus ca la ultimele discuţii, din 19 septembrie, să participe şi premierul Victor Ponta, au menţionat sursele. Banca Naţională a României va fi reprezentată la nivel de conducere de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.

Ce se va discuta?

Pe lângă a doua rectificare bugetară din acest an şi reducerea CAS cu 5 pp, măsură ce nu este pe placul FMI dar care Guvernul o vrea aplicată de la 1 octombrie, agenda discuţiilor cuprinde şi alte subiecte relativ spinoase. Din delegaţia FMI va face parte ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care probabil va încerca să convingă CE şi FMI că plăţile făcute concesionarului pentru autostrada Comarnic- Braşov nu trebuie băgate în deficitul bugetar. În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, urmată de o discuţie amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevenţele) şi prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultimei zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Autorităţile române intenţionează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, negociat în cadrul acordului cu FM, CE şi BM.

Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-şi da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuţie vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie. Misiunea comună a arătat în acele discuţii că planurile autorităţilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva execuţiei bugetare de până atunci, dar şi în ceea ce priveşte bugetul pentru 2015, când trebuie realizată o nouă reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu creşterea cheltuielilor pentru apărare.

Analişti contactaţi de Mediafax au apreciat că există un mare risc ca acordul cu FMI să fie rupt dacă Executivul va pune în aplicare toate promisiunile electorale, inclusiv majorări de pensii şi salarii.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Industria manufacturieră din România, în scădere, pentru a cincea lună consecutiv

Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii Datele raportate de...

Andreea Bălan, cerută în căsătorie! Victor Cornea a făcut pasul cel mare

Andreea Bălan a spus „DA” într-un moment emoționant pregătit de iubitul său, Victor Cornea, alături de care trăiește o poveste de dragoste de peste...

Elisabeta Lipă, după moartea lui Helmut Duckadam: „Va juca fotbal de acum înainte lângă Dumnezeu”

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a adus un emoționant omagiu marți, la Arena Națională, în memoria legendarului portar Helmut Duckadam. Vizibil afectată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă