21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDirector APIA: Nu se poate vorbi de performanta in agricultura cu doua-trei...

Director APIA: Nu se poate vorbi de performanta in agricultura cu doua-trei hectare de teren

Terenurile agricole din Romania sunt foarte fragmentate, astfel ca nu se poate vorbi de performanta in agricultura cu doua-trei hectare de teren, desi anul acesta s-a observat o tendinta de comasare, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"Faramitarea terenului este un specific al agriculturii romanesti. Peste 80% din fermierii care au solicitat plata la hectar au terenuri de pana la cinci hectare. Este fireasca atunci intrebarea daca este vorba de o agricultura de semisubzistenta si nu de o agricultura performanta, menita sa contribuie la cresterea economica", a spus directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), la seminarul "Mediafax Talks about Romanian Agriculture".

El a aratat ca, fata anul 2007, se observa o tendinta de comasare a terenurilor agricole, reflectata prin cresterea suprafetei pentru care a fost solicitata plata la hectar, de la 9,4 milioane hectare la 9,5 milioane hectare, desi numarul cererilor a scazut cu peste 100.000, la 1,121 milioane de solicitari.

"Doar 1% dintre fermieri detin peste 50% din suprafata pentru care s-au depus cererile de finantare. Acestia vor primi 50% din fondurile alocate de Comisia Europeana pentru Romania, pe acest program", a adaugat Constantin.

El a mentionat ca, in acest an, APIA a platit fermierilor prin acest program un miliard de euro, mentionand ca aceasta forma de sustinere este foarte importanta pentru cei 1% dintre fermierii care au depus cererile.

"Nu se poate vorbi de performanta in agricultura cu doua-trei hectare de teren sau cu doua-trei animale. Producatorii trebuie incurajati sa produca pentru piata si nu pentru consum", a mai spus Constantin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă