4.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDevalorizarea leului a pus frana importurilor

Devalorizarea leului a pus frana importurilor

» Deficitul comercial al Romaniei s-a adancit anul trecut cu 44,4%, la 21,5 miliarde euro, pe fondul cresterii cu 25% a importurilor si cu 13,7% a exporturilor.

» In decembrie, exporturile au inregistrat pentru prima oara un ritm de crestere mai accentuat comparativ cu importurile, din cauza devalorizarii leului.

Pentru prima data in ultimii ani, in luna decembrie 2007 exporturile au crescut intr-un ritm mai alert decat importurile, evolutie care poate fi si un efect al devalorizarii monedei nationale, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
In luna decembrie 2007, exporturile au insumat 2,25 miliarde euro, in vreme ce importurile s-au cifrat la 4,325 miliarde euro. Comparativ cu luna corespunzatoare din 2006, exporturile au crescut cu 15,1%, iar importurile au urcat cu 6,5%, fiind pentru prima data in 2007 cand ritmul de crestere a exporturilor a depasit dinamica importurilor.

Desi, paradoxal, decembrie este prin traditie o luna cu importuri masive de bunuri de consum, franarea importurilor si avansul exporturilor au contribuit la o temperare a ritmului de crestere a deficitului comercial pe ansamblul intregului an. "Nu cunoastem deocamdata alte detalii, ce anume sta in spatele evolutiei balantei comerciale externe. Pot fi si alti factori de influenta, insa putem suspecta ca poate fi efectul deprecierii leului din august-septembrie. Efectele devalorizarii leului asupra balantei comerciale se vad dupa un interval de trei luni, deoarece sunt contracte comerciale cu aceasta scadenta", spune Dumitru.  In 2007, exporturile s-au ridicat la 29,38 miliarde euro (98 miliarde lei), in vreme ce importurile s-au cifrat la 50,88 miliarde euro (169,8 miliarde lei). Calculat in lei, deficitul balantei comerciale externe – acea diferenta dintre importuri si exporturi – a fost anul trecut de 71,8 miliarde, cu 36,5% mai mare decat in 2006, pe fondul cresterii cu 7,1% a exporturilor si cu 17,9% a importurilor.
Exprimate in lei, in luna decembrie a anului trecut exporturile au fost de 7,96 miliarde, iar importurile au insumat 15,28 miliarde, in crestere cu 16,2%, respectiv cu 7,5% fata de luna similara din 2006.
Fata de luna noiembrie, exporturile s-au diminuat cu 18,4% pentru valori exprimate in euro (16,3% la valori exprimate in lei), iar importurile s-au redus cu 13,2% pentru valori exprimate in euro (11% pentru valori in lei). Adancirea deficitului comercial in 2007 a fost influentata in special de mentinerea tendintei descendente a lohn-ului (in principal cel textil). De asemenea, o influenta importanta a cresterii deficitului comercial a avut-o si mentinerea tendintei descendente a exportului de produse petroliere (in scadere cu 15% fata de 2006). Cel mai important partener comercial al Romaniei este UE. Schimburile cu statele din UE reprezinta aproape trei sferturi din afacerile de comert exterior. Exporturile catre statele membre UE au urcat de 21,12 miliarde euro (70,44 miliarde lei) in 2007, iar importurile din UE au fost de 36,15 miliarde euro (120,65 miliarde lei). Aproximativ 72% din totalul exporturilor romanesti merg catre UE si aproximativ 71% din total importuri vin din spatiul comunitar. Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor in lei si cea determinata pentru valorile in euro s-a datorat variatiei cursului leu/ euro, moneda nationala apreciindu-se in primele 11 luni si depreciindu-se in luna decembrie fata de lunile corespunzatoare din 2006.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, din nou la cârma PSD

Conducerea PSD, reunită în Consiliul Naţional, a anulat demisia depusă de acesta, după primul tur de scrutin la prezidenţiale PSD a votat, în unanimitate, susținerea...

Ladislau Boloni, omagiu emoționant pentru Helmut Duckadam. „Parcă am primit o lovitură în inimă”

Decesul legendarului Helmut Duckadam a provocat un val de reacții emoționante în lumea fotbalului, inclusiv din partea fostului său coleg, Ladislau Boloni, care a...

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă