3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeprecierea Petrom a taiat un sfert din averea Fondului Proprietatea

Deprecierea Petrom a taiat un sfert din averea Fondului Proprietatea

» Ministerul de Finante si-ar putea pierde calitatea de actionar majoritar al Fondului, fiind obligat sa suporte orice depreciere de active ale acestuia.

» Fostii proprietari se tem ca preluarea conducerii ANRP de catre PSD va afecta listarea FP.

» In prezent, actiunile Fondului se tranzactioneaza pe piata neagra la 15-20% din valoarea nominala.

Fondul proprietatea a afisat o pierdere preliminara uriasa pentru 2008, de 3,4 miliarde lei, in special din cauza devalorizarii puternice a detinerilor in cadrul Petrom, Transelectrica si ALRO, pentru acoperirea carora au fost constituite provizioane de 3,9 miliarde lei. Fara impactul acestor deprecieri de active, Fondul Proprietatea a obtinut un profit operational brut de 472,6 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat cel din 2007. Totusi, scaderea capitalurilor proprii cu 23,7%, pana la 11,028 miliarde lei, si, implicit, cheltuielile cu provizioanele de 3,9 miliarde lei nu se vor rasfrange asupra actionarilor privati ai Fondului, ci numai asupra statului, care, pana la listare, este obligat prin statut sa suporte toate deprecierile de portofoliu. La fel s-a intamplat si anul trecut, cand Ministerul Finantelor a preluat asupra sa deprecierea cu 966,7 milioane lei a capitalurilor Fondului.

 

In schimb, in acest an, Ministerul Finantelor si-ar putea pierde statutul de actionar majoritar in ceea ce priveste drepturile de vot daca nu acopera diferenta de capital social al Fondului cu pachete suplimentare sau numerar. In prezent, Finantele figureaza cu o detinere de 69,38% din capitalul Fondului, dar nu au drept de vot decat pentru 66-67% din actiuni. Daca va prelua si deprecierile amintite, Ministerul Finantelor va detine doar 43% din drepturile de vot in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).
Reprezentantii fostilor proprietari se arata ingrijorati ca PSD a preluat conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). "De ce s-a dat ANRP PSD-ului? PD are un angajament fata de Forumul Civic Romanesc, semnat de Traian Basescu. ANRP este organismul-cheie in procesul despagubirilor. In functie de cat deschide ANRP robinetul, se realizeaza transferul de la stat la fostii proprietari.

 

Acum acest proces este in pericol si, implicit, listarea Fondului", a declarat Marius Murgu, presedintele Aliantei Proprietarilor.
"Manageri de fonduri din Germania si Austria ne-au spus ca important e sa listam Fondul pe val, fara prea multe evaluari, pentru ca acestea le va face piata. Sunt multe grupuri care au taraganat listarea Fondului, tocmai pentru a cumpara baietii destepti cat mai multe actiuni de pe piata neagra. Acum, prin intarzierea listarii, suprapusa peste caderea pietelor, aceste grupuri si-au dat autogol. Daca anul trecut tranzactiile s-au facut la 30-35% din valoarea nominala a unei actiuni, acum transferurile se fac la 15-20% din valoarea nominala, si nici la nivelurile astea nu prea sunt cumparatori", a explicat Murgu.

Analistii avertizeaza asupra constructiei deficiente a Fondului Proprietatea. Adica, daca acum statul ar aduce 3,65 miliarde lei pentru a acoperi deprecierea pachetului la Petrom, in viitor, in cazul in care actiunile si-ar reveni, castigul de valoare nu s-ar evidentia in capitalul Fondului, iar statul nu ar putea sa-si recupereze din bani.
"E absurd ca statul sa compenseze orice depreciere, dar sa nu aiba parte de eventualele cresteri de valoare. E o chestie fara sfarsit, in care statul are doar obligatii, dar nici un drept. Isi asuma doar cheltuielile, veniturile niciodata. Daca trebuie sa acopere de fiecare data devalorizarile, nu s-a facut nici o afacere, pentru ca Fondul a fost creat tocmai pentru a degreva bugetul statului de aceste obligatii", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Rezultate
Pierdere bruta de 3,41 miliarde lei, pe fondul deprecierii detinerilor la Petrom (cu 3,65 miliarde lei), Transelectrica (153,7 milioane lei) si ALRO (153,7 milioane lei). Capitalurile proprii au scazut cu 3,4 miliarde lei la 11 miliarde lei. La sfarsitul lui 2008, Fondul detinea lichiditati de 970 milioane lei, din care 572 milioane lei in depozite bancare si 398 milioane lei in titluri de stat. Veniturile curente ale Fondului s-au ridicat la 488,8 milioane lei, din care 384 milioane lei din dividende, iar cheltuielile curente s-au cifrat la 16,2 milioane lei.

Cele mai citite

Ilie Dumitrescu, profund afectat de moartea lui Helmut Duckadam! „Nu-mi vine să cred că este adevărat”

Dispariția legendarului Helmut Duckadam, la doar 65 de ani, a lăsat fotbalul românesc în doliu, iar foști colegi și prieteni din lumea sportului, precum...
00:02:44

VIDEO. Cancelarul german Scholz spune că Rusia nu îi poate dicta pacea Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni, la Kiev, că Rusia nu trebuie să fie lăsată să "impună o pace dictată Ucrainei" în cadrul...

A crescut numărul SRL-urilor și PFA-urilor care au intrat în insolvenţă

Numărul firmelor și persoanelor fizice autorizate (PFA) care au intrat în insolvență în perioada ianuarie-octombrie 2024 a ajuns la 5.896, marcând o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă