5.6 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficit bugetar de 1% din PIB, în primul trimestru din 2011

Deficit bugetar de 1% din PIB, în primul trimestru din 2011

Deficitul bugetului general consolidat s-a cifrat la 5,2 miliarde lei, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2011, reprezentând 1% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor Publice, informează Agerpres.

 

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat de 41,6 miliarde lei, în primele trei luni ale anului 2011, cu 10,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (cu 35,9%), accize (cu 20,4%) şi a veniturilor nefiscale (cu 5,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 2,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Impozitul pe profit a scăzut în termeni nominali cu 13,3% în primele trei luni ale anului 2011, faţă de perioada similară a anului precedent, iar încasările din impozitul pe venit au înregistrat o scădere de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat de 46,8 miliarde lei, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2011. Acestea au crescut în termeni nominali cu 1,3% faţă de anul precedent şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Potrivit MFP, creşterea s-a datorat, în mare parte, plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene care au evoluat de la 0,6 miliarde lei, în primele trei luni ale anului 2010, la 2,2 miliarde lei, în aceeaşi perioadă a anului 2011.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în primele trei luni ale anului 2011 în valoare de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2010: cheltuieli de personal (minus 20,6%), subvenţii (minus 16,5%), asistenţă socială (minus 2,8%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri europene au continuat să crească în martie 2011, cu 73% faţă de luna februarie 2011 şi de 2,7 ori faţă de primele trei ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 34,8 %, în urma datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj surprinzător la final de mandat: Știu că am făcut greșeli/Dragi români, vă cer iertare

Președintele Klaus Iohannis și-a cerut sâmbătă iertare de la români pentru greșelile pe care le-a făcut în cele două mandate, în ultimul discurs ca...

Atac asupra unui canal vital cu apă din Kosovo. Cine sunt presupușii atacatori

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat sâmbătă drept un "act abject de sabotaj" şi "terorist" atacul din ajun din Kosovo asupra unui canal...

Cosmin Contra, întâlnire memorabilă cu Cristiano Ronaldo! „Un meci greu, dar respectul rămâne”

Antrenorul Cosmin Contra, înfrânt cu Damac de Al Nassr, a cerut autograful lui Cristiano Ronaldo după ce portughezul a marcat ambele goluri ale meciului. Al...
Ultima oră
Pe aceeași temă