Un salariat introvertit poate fi vazut de catre colegi ca fiind primul pe "lista neagra", chiar daca el este in fapt foarte productiv.
V-ati gandit vreodata ca munca dvs. este ingreunata de un coleg care nu prea este comunicativ, dar cu care sunteti nevoit sa lucrati? Ati fost frustrat din cauza unui alt angajat din cadrul firmei la care munciti, cand il vedeati ca vine mai tarziu la serviciu si pleaca mai devreme decat dvs.?
Daca raspunsul la cele doua intrebari de mai sus este da, atunci cu siguranta in aceasta perioada dificila, in care se fac concedieri si in cadrul companiei la care lucrati, v-ati gandit macar razlet: pe ala de ce nu il da afara?!
Sunt necomunicativi, dar buni tehnicieni
In mod paradoxal, chiar si unui angajat care poate parea o pacoste pentru colegii lui ori un lenes incurabil, un ciudat care nu vorbeste cu nimeni, managerii de resurse umane ii ofera o sansa din varii motive. Unele dintre acestea pot fi subiective, dar cele mai multe sunt obiective, dupa cum arata specialistii nostri in resurse umane.
"Unii angajati sunt de felul lor mai solitari si prefera discretia, facandu-si profesionist sarcinile, raportandu-le superiorului si neintrand in zona de relatii personale care se stabileste in mediul de lucru", spune Oana Mosoiu, senior trainer al Ascent Group.
"O imagine proasta poate deriva din lipsa comunicarii sau dintr-o comunicare inadecvata si este tolerata de manageri doar daca persoana respectiva are un job ce nu implica munca in echipa", este de parere Cezar Istratescu, manager partner al IC Resource. El da ca exemple persoanele care lucreaza in IT, in special programatorii, care au un job ce nu implica lucrul in echipa sau pe cele care muncesc in domeniul financiar, care nu au capacitatile de comunicare atat de bine dezvoltate, dar au o foarte buna pregatire "tehnica".
"Acesti tehnicieni sunt foarte apreciati de manageri, mai ales in aceasta perioada dificila, cand eficientizarea activitatii financiare si reducerea costurilor reprezinta prioritati", adauga Cezar Istratescu.
Nu barfesc cot la cot cu colegii
"Prin urmare, «imaginea publica» nu se alimenteaza cu informatii, si atunci este «umpluta» cu opinii, supozitii, etichete din partea colegilor, fara fundament", conchide Oana Mosoiu. Pentru acestia nu este atat de important exercitiul relationarii intercolegiale, schimbul de informatii personale, impresiile sau comunicarea curenta. Aceste aspecte pot fi controlate premeditat de angajati – nu vor sa intre "in gura colegilor" si se feresc cu mare atentie in a-si cultiva un tip de imagine sau pentru a se genera o imagine despre sine anume. De asemenea, exista si varianta ca acesta este modul de a fi al persoanei respective, introvert, asocial, necomunicativ, discret, avand un anumit tip de educatie, o provenienta dintr-un anumit tip de mediu cultural sau organizational.
Produce mai mult decat costa
Un alt motiv pentru care un manager nu concediaza un angajat care nu este pe placul colegilor sai poate fi relatia cu respectivul salariat, apreciaza Tag Goulet, cofondator al FabJob.com. "Poate un anumit angajat nu are performante deosebite, dar este un foarte bun partener de golf, ori pur si simplu o persoana in preajma caruia directorul se simte bine", spune Tag Goulet.
si in cazul in care salariatul respectiv aduce mai multa valoare firmei decat costa, el merita pastrat, cred specialistii. "Vanzatorii foarte buni, acele «staruri» care sunt interesate doar de atingerea obiectivelor si care sunt in stare sa «calce pe cadavre» pentru atingerea targetului, care isi asuma riscul de a avea o imagine mai putin buna in cadrul echipei, sunt apreciati de manageri deoarece aduc profit companiei", completeaza managerul IC Resource.
Nu in ultimul rand, in aceasta perioada de criza putini manageri isi permit sa disponibilizeze fara o analiza. Chiar daca toti colegii sunt de parere ca un anumit angajat este cel mai rau posibil, directorul se poate teme ca o reinlocuire a acestuia s-ar putea face cu un om chiar mai slab.