Aproape jumฤtate dintre cei care au returnat bฤncilor locuinลฃele luate cu credite, în baza legii dฤrii în platฤ, nu aveau restanลฃe, a susลฃinut guvernatorul Bฤncii Naลฃionale a României. Acest fenomen are loc în condiลฃiile în care actul normativ îi viza pe cei cu probleme financiare. Ce s-a întâmplat?
Ion Radu Ziliศteanu, profesor de Finanลฃe-Bฤnci, a explicat cฤ din moment ce jumฤtate dintre cei ce au apelat la darea în platฤ nu aveau datorii la bฤnci, deci nu erau cazuri sociale, înseamnฤ cฤ legea dฤrii în platฤ nu este una socialฤ, ci una pentru „bฤieลฃii” care „vor” sฤ scape de locuinลฃele luate scump. „Rata creditelor neperformante la Prima Casฤ, pentru cฤ aceiaศi domni pregฤtesc o lege a dฤrii în platฤ pentru acest program, este de 0, un pic la sutฤ. Egal cu zero. Nimic. Legiuitorii doresc sฤ facฤ o lege socialฤ pentru acest procent? Asta sunฤ a dedicaลฃie”, a susลฃinut Ioan Ziliศteanu pentru „România liberฤ”.
Un act normativ trebuie sฤ se refere la un fenomen de masฤ, pe care vrei sฤ-l reglementezi, explicฤ analistul economic. „Cazuri din acestea punctuale pot fi rezolvate cu niศte subvenลฃii, nu ศtiu, gฤseศti niศte mecanisme. Dar nu dai o lege, pentru cฤ, dacฤ o dai astfel, activezi aศa-numitul hazard moral ศi cei ce vor putea apela la lege o vor ศi face”, afirmฤ Ion Radu Ziliศteanu.
O lege ca aceasta reprezintฤ o subminare a sistemului bancar? „Da. I-am spus explicit într-un sudiou de televiziune lui Rฤzvan Zamfir (iniลฃiatorul legii dฤrii în platฤ – n.r.) cฤ el, practic, a perturbat echilibrul de pe douฤ pieลฃe: cea bancarฤ ศi cea imobiliarฤ. Pe de altฤ parte, noul act normativ pregฤtit, al dฤrii în platฤ pentru Programul Prima Casฤ, va duce la alte perturbaลฃii, ศi în sistemul bancar, ศi în imobiliare”, a explicat analistul imobiliar.
„Bฤncii i se ramburseazฤ toatฤ suma pe care o are de încasat, spune iniลฃiatorul. L-am întrebat: cu principal ศi cu dobânzi sau numai suma nominalฤ? A dat din colลฃ în colลฃ, nu a ศtiut ce sฤ rฤspundฤ. Nu este clar. Acum vrea ca la Programul Prima Casฤ celor ce nu mai pot sฤ plฤteascฤ sฤ li se închirieze locuinลฃa în care stau la 70 euro/lunฤ. Pฤi, preลฃul de închiriere pe piaลฃa imobiliarฤ, la douฤ camere, este de 250 euro/lunฤ. Asta nu înseamnฤ cฤ se bulverseazฤ piaลฃa? Nu înseamnฤ cฤ se va activa ศi aici hazardul moral?”, se întreabฤ retoric analistul economic.
Acesta prevesteศte cฤ o mulลฃime de creditaลฃi din Programul Prima Casฤ vor spune: „De ce sฤ mai plฤtesc rate, când pot sฤ stau în casa asta cu 70 de euro pe lunฤ, în loc de 250 de euro, cât e chiria pe piaลฃฤ?”.
Legea insolvenลฃei persoanelor fizice, soluลฃia
Constantin Rudniลฃchi, analist economic, are un punct de vedere oarecum nuanลฃat. „Eu sunt unul dintre cei ce spune cฤ era bine sฤ existe o lege a dฤrii în platฤ, dar era mai bine dacฤ se integra chestiunea în legea insolvenลฃei persoanelor fizice, care conลฃine o materie mult mai amplฤ”, a precizat acesta. „Informaลฃia care vine de la guvernator include în ea o veste bunฤ ศi una proastฤ. Vestea bunฤ e cฤ nu avem acea avalanศฤ de debitori care sฤ-ศi dea casa în platฤ, de care ne temeam. Deocamdatฤ, cel puลฃin, impactul este mic. Dacฤ ar fi fost foarte mulลฃi oameni, ar fi fost cu siguranลฃฤ probleme”, a explicat analistul economic pentru „România liberฤ“.
Dar existฤ ศi o veste proastฤ: se va face un fel de abuz de lege: ศi cei ce pot sฤ-ศi plฤteascฤ ratele îศi fac calcule de oportunitate ศi apeleazฤ la aceastฤ lege: „M-am plictisit de casa asta, ce-ar fi sฤ o dau în platฤ, sฤ-mi iau alta?”, crede Constantin Rudniลฃchi. „Dar lucrurile sunt mai complexe. Trebuie vฤzute cazurile. Cineva care a plฤtit 20% din credit nu apeleazฤ chiar aศa de uศor la darea în platฤ. Jumฤtatea aceasta, despre care vorbeศte guvernatorul, ar putea sฤ fie formatฤ din micii speculatori, care speculeazฤ de fapt portiลฃele legii. Nu mai plฤtesc un credit ศi îศi cumpฤrฤ o altฤ casฤ de pe o piaลฃฤ în evidentฤ scฤdere. Este doar o idee, pentru cฤ nu avem un studiu de caz aplicat, care sฤ ne arate exact mecanismul, dar e o variantฤ care ne pune un pic pe gânduri”, a subliniat Rudniลฃchi.
Existฤ totuศi mecanisme din Legea dฤrii în platฤ care sฤ previnฤ astfel de situaลฃii, astfel încât sฤ elimine cazurile care nu sunt sociale? „BNR venise cu niศte grile, pentru a se putea încadra în lege. Din câte ศtiu, aceste grile nu s-au acceptat ศi sunt de pฤrere cฤ e mai bine aศa. O constrângere îi lฤsa la o parte pe cei ce ar fi încercat sฤ speculeze, dar nici nu poลฃi sฤ faci o lege în care sฤ pui exact astfel de condiลฃii restrictive”, este de pฤrere analistul.
Dar vor fi o mulลฃime de procese. Bฤncile vor da în judecatฤ clienลฃii care solicitฤ darea în platฤ. Clienลฃii vor da ศi ei în judecatฤ bฤncile care au refuzat darea în platฤ. „Este posibil sฤ se ajungฤ la astfel de situaลฃii. Este o societate liberฤ, existฤ dreptul la Justiลฃie”, a explicat Constantin Rudniลฃchi.
Simptomatic poate fi aศadar ศi cฤ urmeazฤ o perioadฤ în care unii actanลฃi ai acestor tranzacลฃii de dare în platฤ îศi vor intenta reciproc procese. Din aceastฤ situaลฃie, pierde sistemul bancar. Un caz tipic e cel în care, înainte sฤ fie promulgatฤ legea dฤrii în platฤ, un creditat ce împrumutase de la o bancฤ, de exemplu, 100.000 de franci elveลฃieni, începând din 2014, a fฤcut faลฃฤ tot mai greu ratelor ศi a intrat în executare silitฤ. Pânฤ în 2016, banca-creditor nu a rฤspuns la nici o notificare a clientului executat silit. Acesta acum face demersuri pentru darea în platฤ.
Pe scurt, ceea ce pare teoretic simplu devine în practicฤ extrem de complicat. Cum aratฤ avocatul acestui client, creditatul cere în prezent daune morale “sub forma unei cereri reconvenลฃionale”. Cererea reconvenลฃionalฤ este un act procedural prin care pârâtul invocฤ pretenลฃii proprii contra reclamantului, care trebuie sฤ derive din acelaศi raport juridic, ori sฤ fie strâns legate de acesta. Dacฤ pretenลฃiile vizeazฤ ศi alte persoane decât reclamantul, aceste persoane vor putea fi chemate ศi ele în judecatฤ, ca pârâลฃi. ลi, pentru ca jocul oglinzilor sฤ fie total, cum aratฤ acelaศi avocat, “prin formularea unei cereri reconvenลฃionale, pârâtul devine pârât-reclamant, iar reclamantul iniลฃial devine reclamant-pârât”.
Vestea proastฤ e cฤ de ceea ce ne temeam, cฤ se va face un fel de abuz de lege, se întâmplฤ: cei ce pot sฤ-ศi plฤteascฤ ratele îศi fac calcule de oportunitate ศi apeleazฤ la lege: «M-am plictisit de casa asta, ce-ar fi sฤ o dau în platฤ, sฤ-mi iau alta?».“ Constantin Rudniลฃchi, analist economic