23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDar otrăvit? Mediul de afaceri va avea un nou Cod Fiscal

Dar otrăvit? Mediul de afaceri va avea un nou Cod Fiscal

Zecile de modificări aduse Codului Fiscal în cei zece ani de la apariţia sa vor sta la baza unei noi legi fundamentale a mediului de afaceri, care va fi realizată în vara acestui an. Cu această ocazie se aşteaptă îndreptarea a numeroaselor stângăcii din actuala legislaţie

Ministerul Fi­nanţelor va rescrie până în vara acestui an un nou Cod Fiscal (CF) şi un nou Cod de Procedură Fiscală, legi ce ar putea fi adoptate cu uşurinţă, dată fiind majoritatea pe care o are actuala putere în Parlament. Anunţul a fost făcut joi de către Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în cadrul forumului „TaxEU“.

Actuala lege a fost realizată în 2003 şi îşi propunea să adune într-o singură prevedere toate legile şi ordonanţele cu aplicabilitate fiscală.

În cei zece ani scurşi, conducerile succesive ale Finanţelor au ajuns să calce în picioare atât cererile de stabilitate legislativă venite din partea mediului de afaceri, cât şi prevederile legale potrivit cărora orice modificări aduse Codului Fiscal intră în vigoare la cel puţin şase luni de la adoptarea lor.

S-a ajuns ca unele schimbări să fie adoptate în doar două zile, cum este cazul ultimei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea CF. „Proiectul a apărut luni dimineaţă pe site-ul de internet al Finanţelor, după-amiază a fost convocat Consiliul Economic şi Social pentru discuţii, iar miercuri a apărut în Monitorul Oficial“, a relatat un specialist în fiscalitate prezent la forumul men­ţionat. Cu un astfel de randament nedorit de modificare a legii fundamentale a fiscalităţii, dar şi cu  prevederi care mai mult încurcă decât ajută, Codul Fiscal a ajuns o bătaie de cap.

„Sistemul fiscal este complicat, nu complex“, a recunoscut chiar secretarul de stat. Dilema Finanţelor este dacă să fie doar republicată legea fiscală sau să fie rescrisă. „Am ajuns la concluzia că se poate face o rescriere, având în vedere contextul politic“, a spus Manolescu.

Ocazie de îndreptare a greşelilor

Noul CF va corecta multe dintre erorile provocate de OUG 8 din 2013. Pe lângă dificultăţile legate de plata TVA la încasarea facturilor, sistem complicat, a cărui înţelegere scapă chiar şi  contabililor, noile prevederi conţin şi alte erori.

Impozitul obligatoriu pe veniturile firmelor cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro loveşte inclusiv în investitorii green-field. Deşi în primii ani la venirea lor în România ei nu obţin profituri, sunt obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri.

Pentru a fenta prevederea, ei sunt obligaţi să emită facturi mai mari de pragul de 65.000 de euro pentru a intra în rândul plătitorilor de impozit pe profit. Alte neclarităţi sunt legate de obligaţiile de plată a TVA în cazul societăţilor de leasing care au bunuri nerecuperate la întreruperea contractului.

Potrivit Marianei Vizoli, director pentru TVA în minister, în viitor firmele vor putea alege dacă aplică vechiul sistem, anume plata TVA la emiterea facturii, sau noul sistem, achitarea impozitului la încasarea acesteia. În plus, în cazul firmelor mici Finan­ţele cochetează cu introducerea unui sistem de plată a TVA diferit, similar cu cel din Marea Britanie, unde plata TVA se combină cu cea a impozitului pe venit.

Modificările, privite cu scepticism

Dan Schwartz, partener al firmei Scot&Company Consulting, nu crede că în cele trei luni ce ne despart de momentul anunţat pentru lansarea unui nou CF se poate face o lege de calitate.

„Sunt sceptic. Ca să-l rescrii ai nevoie de o viziune, el trebuie regândit, iar aceasta nu se poate face în trei luni“, spune el. Schwartz nu susţine actualul sistem de plată a TVA la încasarea facturii, însă precizează că, pentru a trece la acesta, firmele au investit sume importante în software-ul necesar, care acum sunt pierdute.

Promisiuni de rescriere a CF au mai fost făcute, fără a se întâmpla nimic, adaugă acesta.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, huiduit. Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a avut parte de un moment controversat sâmbătă seară, când a fost huiduit de suporteri în timpul meciului aniversar al echipei...

Economia Germaniei intră într-o recesiune ușoară, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul economiștilor

Economia Germaniei traversează o recesiune ușoară, iar perspectivele de creștere pentru 2024 sunt din ce în ce mai pesimiste, conform unui sondaj realizat de...

Marcel Ciolacu, huiduit. Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a avut parte de un moment controversat sâmbătă seară, când a fost huiduit de suporteri în timpul meciului aniversar al echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă