Reducerea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala americana reprezinta un semnal pozitiv pentru tarile emergente, insa investitorii trebuie sa fie atenti la statele sensibile la conditiile de pe pietele internationale, precum Romania, Bulgaria, Turcia sau Africa de Sud, potrivit Danske Bank, relateaza Mediafax.
Reducerea dobanzii de catre Fed reprezinta un semnal pozitiv pentru statele emergente
"Desi reducerea dobanzii de catre Fed ofera o relaxare pe termen scurt, atragem atentia asupra nevoii de precautie in piete mai sensibile la conditiile de creditare globale – statele baltice, Bulgaria, Romania, Islanda, Turcia si Africa de Sud", se arata intr-un raport al Danske Bank.
Rezerva Federala americana a decis, marti, reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la 4,75%, pentru a limita efectele crizei din sectorul locuintelor si ale turbulentelor financiare asupra economiei.
Pe piata romaneasca, un prim efect al modificarii dobanzii Fed a fost aprecierea leului fata de euro, in deschiderea sedintei de miercuri.
Primele transferuri s-au realizat la 3,3690-3,3710 lei/euro, dupa ce la inchiderea de marti cursul de schimb se situa la 3,3805-3,3835 lei/euro.
La ora 14:00, rata era de 3,3714-3,3764 lei/euro.
Spre deosebire de moneda nationala, valutele din regiune au deschis sedinta in scadere foarte usoara, comparativ cu nivelurile inregistrate marti.
Rata de referinta anuntata, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei, a coborat cu 0,63 de bani, la 3,3720 lei/euro. Moneda americana a pierdut 2,03 bani si s-a plasat la 2,4157 lei.