21.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăInvestigații România LiberăCurtea de Conturi: BCR şi Raiffeisen, contracte cu bebeluşi şi bătrâni pentru...

Curtea de Conturi: BCR şi Raiffeisen, contracte cu bebeluşi şi bătrâni pentru mai mulţi bani de la stat

Băncile de locuinţe BCR şi Raiffeisen ar fi încheiat contracte cu bebeluşi şi persoane prea vârstnice ca să participe la program, ca să primească sume mai mari de la buget, susţine Curtea de Conturi, citată de Digi 24. 

Potrivit Curţii de Conturi, statul a cheltuit până acum peste 766 de milioane de lei ca să acorde prime celor care au economisit prin intermediul băncilor pentru locuinţe. Ajutorul e de maximum 25 la sută din suma pusă deoparte anual, dar nu mai mult de 250 de euro.

În schimbul acestei finanţări, băncile ar fi trebuit să acorde credite imobiliare mai ieftine celor care economisesc în prealabil. Obiectivul a fost ratat, susţine Curtea de Conturi, care invocă faptul că puţini dintre clienţii programului au ajuns să-şi cumpere o casă. În zece ani, băncile pentru locuinţe au încheiat peste 890.000 de contracte de economisire-credite, dar au dat doar 8.100 de împrumuturi imobiliare.

Cristi Tudorescu, specialist financiar: „Agenţii băncilor consiliau clienţii cum să valorifice şi mai bine aceste subvenţii, doar în sensul bonificării de depozit, nu şi al creditării ulterioare”.

Aşa că mulţi clienţi au reziliat contractele după o perioadă de cinci ani şi au încasat dobânda şi prima de la stat, fără să mai ia un credit imobiliar.

În plus, mai spune Curtea de Conturi, printre beneficiarii contractelor erau şi bebeluşi care n-au împlinit un an sau persoane care au depăşit vârsta care le-ar fi permis să fie incluse în program. Ar exista şi cazuri în care unii clienţi au încasat primele pentru mai multe contracte derulate în paralel, fără să aibă acest drept.

În replică, reprezentanţii celor două bănci de locuinţe spun că au respectat întocmai prevederile legale şi speră ca, prin explicaţiile date Curţii de Conturi, situaţia să se clarifice.

"Băncile pentru Locuinţe au respectat întocmai legislaţia naţională. Suntem convinşi că observaţiile preliminare ale autoritorilor externi ai Curţii de Conturi urmează a fi clarificate, în beneficiul consumatorilor. Modificări ale legii, conform recomandărilor Curţii de Conturi, vor fi aplicate atunci când vor fi adoptate" – răspunsul BCR, Raiffeisen Bank.

Specialiştii de la Curtea de Conturi susţin că o parte din vină o au şi autorităţile, care nu au urmărit cum sunt folosite fondurile pentru primele de stat în cazul băncilor pentru locuinţe. Valoarea prejudiciilor urmează să fie stabilită.

Cele mai citite

Ce presupune organizarea unei nunți

Organizarea unei nunți poate fi o adevărată provocare, dar cu informațiile potrivite și planificarea corectă, acest proces poate deveni o experiență plăcută și memorabilă!...

Iga Swiatek, de neoprit la Roland Garros! Poloneza va juca a treia finală pe zgura pariziană

Iga Swiatek, numărul unu mondial, îşi va apăra titlul la turneul de Grand Slam de la Roland Garros, după ce s-a impus în semifinale,...

Un urs se plimbă pe străzile localității Slănic. Locuitorii, avertizați printr-un mesaj RO-ALERT

Un urs a fost văzut, vineri, în localitatea Slănic din judeţul Prahova, populaţia fiind avertizată printr-un mesaj RO-ALERT, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă