3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăCursul BNR a urcat la un nou maxim din ultimele 15 luni

Cursul BNR a urcat la un nou maxim din ultimele 15 luni

Moneda naţională a recuperat o parte din corecţia de miercuri seară, însă cursul a fluctuat uşor peste nivelul de la jumătatea sesiunii precedente, iar referinţă publicată de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim al ultimelor 15 luni, de 4,3218 lei/euro, relatează Mediafax.

Un nivel superior faţă de cel de astăzi a fost anunţat la 1 iulie 2010, când BNR a afişat o rată de 4,3537 lei/euro. Comparativ cu paritatea de miercuri, de 4,3210 lei/euro, referinţa de joi este cu doar 0,08 bani mai ridicată.

În schimb, leul s-a apreciat modest în raport cu francul elveţian, iar rata oficială a fost cu 0,08 bani mai redusă, de la 3,5396 lei/franc la 3,5388 lei/franc. De asemenea, BNR a afişat un curs de referinţă în scădere şi pentru moneda americană, cu 0,42 bani, de la 3,1672 lei/dolar la 3,1630 lei/dolar.

“Jucătorii au aşteptat ca BNR-ul să anunţe cursul de referinţă, de teama unei intervenţii, după care au intrat la cumpărare. Străinii continuă să-şi reducă expunerea pe leu”, a spus dealerul unei bănci.

Tot el a menţionat că nu poate fi vorba de retrageri de capital, ci eventual doar de o diminuare a expunerii, în contextul incertitudinilor de pe plan internaţional.

“O creştere a cursului nu ne surprinde deoarece tendinţa leului este una de depreciere faţă de euro şi nu excludem ca perechea să se tranzacţioneze la niveluri mai ridicate, precum 4,4 sau 4,5 unităţi, dacă tensiunea din zona euro se intensifică. Totuşi, ne aşteptăm ca BNR să limiteze mişcările semnificative ale monedei naţionale”, se arată într-un raport emis joi de ING Bank.

 

 

Cele mai citite

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...
00:01:03

Ben-Gvir vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim

Ben-Gvir, ministrul securității naționale din Israel, vizitează locul unde au fost împușcături în Ierusalim, chiar în această dimineață, conform Reuters. Doi atacatori palestinieni au deschis...
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...
Ultima oră
Pe aceeași temă