Euro a atins pragul de 1,2 dolari şi nu dă semne că s-ar opri din scădere.
Deprecierea treptată a monedei unice spre paritate cu dolarul, anul viitor, ar putea salva uniunea monetară europeană prin refacerea competitivităţii unor state precum Grecia, Italia şi Spania, a declarat Nouriel Roubini, profesorul de economie care a prezis criza financiară, supranumit Dr. Doom. „O devalorizare ordonată a euro este singurul lucru care va preveni destrămarea uniunii monetare. În următoarele 12 luni, euro va merge spre paritatea cu dolarul sau chiar mai jos”, a afirmat Roubini. Pentru ca Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda să rămână în uniunea monetară, singura cale de refacere a competitivităţii este un euro mai slab, consideră economistul. În schimb, Germania ar trebui să cheltuiască mai mult şi să majoreze salariile, pentru a alimenta cererea în zona euro. Declinul euro va face Germania „extrem de competitivă”, ceea ce justifică majorarea salariilor, a mai spus Roubini.
Moneda unică europeană este în pericol de dispariţie în următorii cinci ani dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor britanici, realizat de publicaţia The Sunday Telegraph, citat de Mediafax. „Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată a datoriilor şi există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. Apreciez că există o probabilitate de 1 la 4 ca un astfel de fapt să se producă în următorii cinci ani”, a spus Andrew Lilico, economist-şef la Policy Exchange. „Este posibil ca Germania să plece. Este posibil ca alte ţări din Europa Centrală şi de Est şi Danemarca să intre (în zona euro). Este posibil să existe mai multe categorii de state membre ale UE şi un mecanism de intrare şi ieşire din zona euro. Cred că proiectul va rezista, dar nu în forma actuală”, a arătat şi Peter Warburton, analist la Economic Perspectives.
Euro a atins vineri pragul de 1,2 dolari pe unitate, pentru prima oară din martie 2006. De la începutul acestui an, moneda unică s-a depreciat cu peste 16% în raport cu dolarul. De asemenea, leul a continuat să se deprecieze până peste pragul de 4,2 unităţi pentru un euro, nemaiatins din primele zile ale anului.