Euro a ajuns, în raport cu dolarul, la nivelul din martie 2006. Într-o singură zi, euro s-a depreciat până la 1,2 dolari, nivel pe care experţii îl prognozau abia peste trei luni. O nouă prăbuşire va duce Europa în zona unei noi crize economice, iar dacă UE nu va putea să-şi administreze economia, noua criză va fi mai adâncă decât cea din 2008, este convins preşedintele rus Dmitri Medvedev. În opinia fostului ministru al economiei din Rusia, Evgheni Iasin, există o metodă de a salva Europa: împărţirea zonei euro în trei zone mai mici, fiecare cu propriul schimb valutar, notează cotidianul rus Izvestia, citata de Agerpres.
În timpul întrevederii pe care avut-o săptămâna trecută cu Angela Merkel, la Berlin, Medvedev a făcut declaraţii tranşante privind zona euro. Exprimându-şi speranţa că măsurile în vederea salvării economiei zonei euro vor avea efect, preşedintele rus a atenţionat că, „dacă sistemul financiar mondial va rămâne fără „piciorul sub forma euro”, urmările ar putea fi mai nefaste decât cele de la începutul crizei din 2008″.
Medvedev a explicat de ce Rusia este atât de preocupată de soarta Europei: relaţiile comerciale dintre UE şi Rusia sunt, în opinia preşedintelui, „foarte serioase” şi există mulţi cetăţeni ruşi care îşi ţin banii în euro. „Nu ne este indiferentă soarta acestei invenţii europene /…/ Aceasta nu este doar o problemă europeană, ci o problemă financiară internaţională. Sper că toate deciziile care vor fi luate în cadrul UE vor permite menţinerea stabilităţii şi dezvoltarea consecventă a UE şi zonei euro”, a spus liderul rus.
Atunci când Medvedev rostea aceste cuvinte, euro a cunoscut o nouă depreciere. Acest lucru a fost destul de ciudat, mai ales că „incendiul” din Grecia părea stins, iar, în pofida aşteptărilor, Spania şi Portugalia au scăpat de faliment. Dar, o nouă problemă a venit dinspre Ungaria: vineri, premierul ungar Viktor Orban a declarat că economia ţării se află într-o stare extrem de proastă. „Nu cred că ar fi o exagerare să se vorbească despre faliment”, a spus Orban.
Deocamdată, experţii evită să facă pronosticuri ferme, deoarece cazul Ungariei a arătat că lucrurile se pot schimba în doar câteva ore. În opinia lui Evgheni Iasin, fost ministru al economiei din Rusia, în Europa nu există un control unic asupra bugetelor de stat, iar reformele sunt absolut necesare. În acest sens, Iasin propune introducerea unui curs al euro diferenţiat. „Trei zone se detaşează deja: Germania şi Franţa, Europa de Sud şi Europa de Est. În caz contrar, contradicţiile dintre membrii vechi şi cei noi ai UE vor creşte”, atenţionează interlocutorul Izvestia.
În opinia expertului rus Serghei Suverov, euro va continua să scadă o perioadă, însă o paritate cu dolarul este puţin probabilă. „În această situaţie vor avea loc, probabil, intervenţii valutare, chiar cu sprijinul SUA, deoarece întărirea dolarului nu este în avantajul SUA. Desigur, UE nu este principalul partener comercial al SUA, însă nu trebuie uitat despre perechile concurenţiale Boeing-Airbus sau GeneralElectric-Siemens”, explică expertul.