21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se va impozita dobânda la depozitele cu scadenţă după 1 iulie

Cum se va impozita dobânda la depozitele cu scadenţă după 1 iulie

„Interpretarea textului de lege se rezumă la interpretarea cuvântului realizat . Din punct de vedere al băncilor, că impozitează tot sau pro-rata nu le afectează prea mult, cei afectaţi sunt clienţii băncilor. A existat o prevedere de gen opus de la 1 ianuarie 2009. Textul de lege era oarecum asemănător, cu dobânzi realizate. Atunci s-a mers pe interpretarea că ceea ce scuteşte e ce s-a plătit după 1 ianuarie. Pe acelaşi mecanism se va impozita şi acum”, a explicat Bădin la seminarul ” Mediafax talks about banking”.

Totuşi, el recunoaşte că într-o logică a „echităţii”, impozitarea ar trebui să fie realizată pro-rata, doar pentru perioada de la 1 iulie până la scadenţă.

El a mai atras atenţia că timpul foarte scurt de la intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal până la aplicare, de numai trei zile, nu a lăsat loc pentru „decizii raţionale”, pentru a limita pierderile.

Băncile impozitează cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât Ministerul Finanţelor Publice apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Veniturile din dobânzi la depozite obţinute până la 1 iulie nu vor fi impozitate

 

Veniturile din dobânzile aferente depozitelor la termen obţinute până la 1 iulie nu vor fi impozitate, noile prevederi, care prevăd o taxare de 16%, fiind valabile doar pentru câştigurile obţinute după 1 iulie, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Instituţia a transmis Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) o notificare prin care clarifică tratamentul fiscal aplicat dobânzilor aferente depozitelor.

„Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen realizate până la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma «dobânda realizată» se înţelege dobânda înregistrată în contul de depozit al titularului. În consecinţă, în măsura în care dobânzile sunt înregistrate în contul curent sau în contul de depozit al titularului până la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile”, potrivit scrisorii.

Veniturile intrate în cont după acest termen sunt impozitate cu 16%.

Finanţele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. În acest caz, doar dobânda înregistrată în cont după 1 iulie este impozabilă.

Băncile au impozitat însă cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat marţi că Ministerul Finanţelor a promis că în cursul acestei săptămâni vor apărea normele la legea privind impozitarea veniturilor din dobânzi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă