Alaturi de proiectele care pana in prezent au beneficiat de finantare prin programul SAPARD, anul acesta sfera de aplicare se va largi considerabil, fiind vizata inclusiv agricultura ecologica. Deoarece aceasta este o actiune-pilot, sprijinul financiar va fi limitat pentru culturile care sunt considerate de importanta economica si au un bun potential de piata.
Sunt vizate, prin aceasta extindere a aplicabilitatii programului SAPARD, cultivarea legumelor, fructelor, plantelor aromatice si medicinale, a celor furajere (orz), dar si infiintarea de pasuni naturale.
Practic, in cadrul acestei submasuri a SAPARD pot primi bani europeni proiectele care au ca scop conversia la metode ecologice de productie agricola, dar si mentinerea metodelor de productie ecologica existente.
Sprijinul va fi acordat potentialilor beneficiari care intra voluntar intr-o schema de agromediu si care incheie contracte pentru aplicarea obligatiilor privind masurile de agromediu pe o perioada de cinci ani. In vederea accesului la finantare, primul pas care trebuie parcurs consta in prezentarea unui plan de agromediu al intregii ferme, urmatoarea etapa fiind mentinerea registrelor de ferma si pregatirea contabilitatii fermei.
Acte necesare
Potentialii beneficiari vor face dovada proprietatii terenului, arendarii, concesionarii sau a altui document care sa certifice dreptul de utilizare a suprafetei respective pentru o perioada de minimum cinci ani de la data depunerii proiectului. Totodata, experienta profesionala in domeniu trebuie dovedita prin prezentarea unei copii a diplomei de studii sau a unor documente care sa ateste o experienta profesionala in domeniu de minimum trei ani (copie a cartii de munca). De asemenea, se poate incheia un angajament scris ca beneficiarul va urma un curs de pregatire profesionala inainte de efectuarea primei plati a primei compensatorii. Pe de alta parte, cei care ravnesc la banii de la Bruxelles trebuie sa-si dea acordul in scris ca vor oferi cunostinte despre metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural la cererea altor producatori agricoli si vor organiza intalniri in cadrul fermei (ferma demonstrativa) pentru alti producatori agricoli interesati de proiect. In functie de amplasarea geografica, fermierii pot participa concomitent la una sau la toate submasurile-pilot si activitatile mentionate.
Pasii de parcurs pentru acceptarea unui proiect
De la o idee de afaceri si pana la acceptarea unui proiect care sa fie finantat prin programul SAPARD, trebuie parcursi mai multi pasi.
In primul rand, se procedeaza la identificarea investitiei. Pentru a afla detalii despre investitiile acceptate spre finantare in cadrul SAPARD, trebuie contactat cel mai apropiat InfoCentru. Alte variante constau in consultarea specialistilor Directiei Agricole, ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola sau, direct, a personalului SAPARD.
Daca solicitantul indeplineste criteriile generale si specifice de eligibilitate pentru investitia aleasa, el va putea cere Ghidul solicitantului pentru masura in care se incadreaza investitia respectiva. Aici sunt prezentate toate cheltuielile eligibile, documentele necesare pentru obtinerea finantarilor, precum si criteriile tehnice specifice. Ghidul poate fi descarcat de pe site-ul agentiei.
Apoi potentialul beneficiar poate obtine gratuit, de la Biroul regional de implementare a programului SAPARD, cererea de finantare. Urmatorul pas este intocmirea proiectului necesar solicitarii de fonduri nerambursabile. Este important de precizat ca, inca de la inceput, trebuie sa faceti dovada ca dispuneti de sumele necesare cofinantarii proiectului.
Proiectul va include cererea de finantare si toate anexele necesare: studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, plan de afaceri, CV, ultimul bilant contabil s.a.m.d. Solicitantul isi va opri un exemplar complet al dosarului, inainte de depunerea acestuia. La Biroul regional de implementare a SAPARD se va depune dosarul original, insotit de doua copii.In fine, daca proiectul respecta toate cerintele programului SAPARD, el va fi declarat eligibil.