4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se descurcă românii blocaţi în criza grecească

Cum se descurcă românii blocaţi în criza grecească

Aproximativ 20.000 de români se află în acest moment în vacanţă în Grecia, mulţi dintre ei fiind cu maşinile personale.

Nemulţumiţi de decizia guvernului, care vrea să aplice normele UE şi să ieftinească licenţele de transport, camionagiii greci care au plătit sume mari pe licenţele emise anterior aproape că au blocat întreaga ţară refuzând să facă aprovizionarea cu mărfuri, dar mai ales cu produse petroliere. Benzinarii s-au alăturat transportatorilor din solidaritate. După ce, la începutul săptămânii, turiştii români care au ales avionul au avut de suferit din cau­za grevei controlorilor de trafic aerian, şi românii veniţi în vacanţă cu automobilul au întâmpinat probleme.

Feribotul spre Albania

Adi şi Alina, un cuplu de tineri bucureşteni aflaţi în vacanţă în insula elenă Corfu, urmau să plece astăzi spre România, cu maşina proprie. Cei doi spuneau ieri că se gândesc cu îngrijorare la drumul pe care trebuie să îl facă pentru a ajunge acasă. „De trei zile nu am putut să alimentăm maşina. Înainte de închiderea benzinăriilor, erau cozi imense, de zeci de maşini…Aşa că am preferat să nu ne plimbăm pe insulă. Am rămas  în staţiune”, explică Alina. Cum se vor întoarce acasă? „Am păstrat în rezervor benzină pentru 200 de kilometri. Ne va ajunge până la staţia de feribot… Am aflat că feriboturile circulă normal…Sperăm să prindem loc pe unul dintre vasele care merg spre Albania şi acolo să alimentăm.”

Soluţia găsită de cei doi este însă, la rândul ei, problematică. Feriboturile din Corfu spre Albania sunt de regulă mici şi nu pot transporta decât patru autotu­risme odată, deci aglomeraţia la punctul de îmbarcare ar putea fi mai mare decât cea de la staţiile de benzină.  Alţi români aflaţi în concediu în Corfu se îmbărbătau ieri, invocând obişnuinţa cu cozile din vremurile comunismului. Finalul grevei benzinarilor nu a pus capăt problemei combustibilului, pentru că protestul camionagiilor desfăşurat în paralel a dus la probleme cu aprovizio­narea la pompă. Cea mai mare parte a ben­zinăriilor greceşti au deschis ieri în jurul orei 17.00, însă vânzarea s-a făcut raţionalizat – fiecare maşină a putut alimenta de numai 30 de euro. După cinci zile petrecute la piscina hotelului – timp berechet de gândire – un grup de şase turişti români găsiseră soluţia: vor cumpăra benzină sau motorină de la transportatorii navali, aprovizionaţi cu combustibil printr-o altă reţea. „Nu e cea mai bună benzină, dar ce să faci… Asta e! S-ar putea să avem pro­bleme cu maşinile, dar măcar ajungem în Bulgaria…”, spune Traian, îndemnându-i şi pe alţi turişti români să adopte această soluţie de avarie.

Românii nu se sperie uşor

Operatorii de turism din România susţin că greva şi criza de benzină din Grecia nu au afectat prea mult vacanţele rezervate deja sau numărul de turişti care intenţionează să meargă în republica elenă. „Având în vedere că majoritatea românilor merg în nordul Greciei, în zona Halkidiki, cred că mulţi vor merge să-şi alimenteze maşinile la benzinăriile din Bulgaria, care e la mai puţin de 100 de kilometri”, spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Aso­ciaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Săptămânal, în medie, în Grecia îşi petrec vacanţa între 10.000 şi 20.000 de români. Pentru întreg sezonul, numărul turiştilor de la noi din ţară care merg în Grecia este de 250.000, estimează Bădulescu. Cu toate acestea, numărul turiştilor români a scăzut faţă de anul trecut, dar din cauza crizei economice, nu a grevelor elene, explică Irina Cioară, reprezentanta agenţiei Meli Tours. Nici agenţia Paralela 45 nu a sesizat vreo reticenţă a turiştilor faţă de Grecia, din cauza grevelor.  

Camionagiii, obligaţi să înceteze greva

Poliţiştii greci au utilizat ieri gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de şoferi de camioane, care au atacat Ministerul Transporturilor pentru a protesta faţă de ordinul excepţional al guvernului care i-a obligat să înceteze greva sub motivul stării de urgenţă. Cea de a patra zi de grevă a camionagiilor, care se opun liberalizării sectorului transporturilor, aproape că a blocat transporturile în Grecia. Chiar dacă greva benzinarilor, declarată din solidaritate cu camionagii, a luat sfârşit ieri, aprovizionarea pompelor cu combustibil rămânea deficitară. Guvernul grec a luat decizia mobilizării civice a transportatorilor. În cazul în care refuză să asigure serviciile, transportatorii riscă rechiziţionarea camioanelor, anularea licenţelor (în valoare de până la 300.000 de euro) şi chiar arestarea.

Cele mai citite

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă