23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum poţi să îţi modernizezi casa cu bani de la stat?

Cum poţi să îţi modernizezi casa cu bani de la stat?

Aşa cum sugerează şi denumirea, contractele de economisire-creditare combină produsele de economisire şi creditare într-unul singur. În România, acestea sunt oferite de BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Într-o prima fază, clientul trebuie să economisească, iar pentru depunerile sale primeşte o dobândă de la bancă, în general mai redusă decât ofertele standard din piaţă, şi o primă de la stat. Depunerile se fac numai în lei. Pentru 2009, prima de la stat a fost de 25% din valoarea sumelor economisite de-a lungul anului pentru un contract, dar nu mai mult de 250 euro pe contract, echivalentul în lei.
Deoarece contractele de economisire-creditare se pot în­cheia şi minorilor, multe familii preferă să aibă mai multe produse bauspar de valoare redusă, pentru fiecare membru al familiei, pentru a-şi maximiza prima obţinută de la stat.
Spre exemplu, în cazul unui contract pentru care se economisesc 350 lei pe lună, la o rată a dobânzii de 2% şi o primă de la stat de 25% (maximum 250 ­euro) după un an, clientul va ­beneficia de o sumă de 5.355 lei.
Dacă ar fi depus aceşti bani lunar într-un cont de economii, ar fi primit după un an cel mult 4.400 lei, conform ofertelor actuale ale băncilor. În 3 ani, dacă prima de la stat rămâne la 25%, iar clientul continuă să facă plăţi constante lunar, va strânge în cont o sumă de 16.000 lei.
În cazul depunerii într-un cont de economii clasic, cu o dobândă medie de 6% pe an, după 3 ani, suma ar ajunge la sub 14.000 lei.

Creditele sunt oferite în lei la dobânzi de 6-7%
Banii pot fi retraşi oricând, însă cei care aşteaptă cel puţin 18 luni au acces la un credit în lei oferit la o dobândă fixă, mai mică decât cea a pieţei, destinat investiţiilor imobiliare: achiziţia de locuinţe, modernizarea, construcţia, renovarea. În prezent, rata dobânzii solicitată de băncile de economisire-creditare pentru împrumuturile acordate este de 6-7%, în funcţie de instituţie şi varianta de produs aleasă.
În general, valoarea creditului nu poate depăşi cu mai mult de jumătate sumele economisite. Cei care vor să obţină creditul mai devreme de 18 luni pot beneficia de un credit intermediar, însă, în acest caz, vor plăti dobânzi mai mari până la împlinirea perioadei minime stabilite iniţial pentru economisire.

Banii pot fi utilizaţi numai pentru domeniul locativ
Sumele economisite pot fi retrase oricând, însă, în primii 5 ani de la semnarea contractului, prima de la stat va fi disponibilă numai celor care doresc să folosească sumele pentru investiţii locative. După trecerea a minimum 5 ani de economisire, clienţii pot retrage şi primele de la stat acumulate pentru a le utiliza în orice scop. În cazul în care se optează şi pentru contractarea creditului, utilizarea sumelor va fi limitată la investiţii imobiliare.
Dovada că sumele au fost folosite la achiziţia sau modernizarea unei locuinţe se face prin ante-contract de vânzare-cumpărare, facturi de achiziţie materii prime sau bonuri fiscale, diverse chitanţe.
Documentele justificative trebuie să fie depuse de client la bancă în 6 luni de la data tragerii/ intrării în posesia banilor.

Cele mai citite

Candidații la Fata Morgana. Între naivitatea unora și escrocheria altora

Ovilă somptuoasă, dar cu fundații șubrede. O promisiune eclatantă a unui viitor luxos, cu turnuri de apartamente înalte și piscine de vis. Un castel...

Lovit cu ciocanul în cap în parcarea unui cartier din București

Un incident extrem de violent a avut loc în cartierul Militari Residence din București. Un tânăr de 29 de ani a fost atacat brutal...

China lansează exerciții militare ample în jurul Taiwanului, amplificând tensiunile regionale

China a început luni o serie de exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului, la câteva zile după ce președintele taiwanez Lai Ching-te a...
Ultima oră
Pe aceeași temă