Aproape 200.000 de romani vor beneficia, in curand, de sprijin guvernamental pentru a-si monta in case arzatoare automate sau sa-si inlocuiasca sobele ineficiente cu centrale termice, dupa publicarea normelor metodologice si tiparirea bonurilor valorice prin care se acorda ajutorul. Sprijinul guver-namental este de 1.000 de lei noi pentru achizitionarea unei centrale termice sau de 200 de lei pentru un arzator automatizat, numarul maxim de arzatoare ce pot fi achizitionate fiind de trei.
Ordonanta de urgenta privind acordarea unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei a fost adoptata de Senat si apoi de Camera Deputatilor, la inceputul lunii octombrie. Guvernul a estimat ca de ajutorul banesc vor beneficia circa 200.000 de familii si persoane singure cu venituri reduse, efortul bugetar pentru intreaga perioada prognozata (2005-2008) fiind de 300 de milioane de lei noi
Beneficiarii
– Persoanele singure si familiile care au un venit pe membru de familie cel mult echivalent salariului minim brut pe economie (adica 310 lei noi), au contract individual de furnizare a gazelor naturale si se incalzesc inca cu ajutorul sobelor de teracota pe baza de gaze. “Orice imbunatatire a unor instalatii ineficiente este binevenita, dar o centrala termica este o investitie ce aduce avantaje atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Apeland la o centrala, beneficiarii acestui program isi vor putea reduce consi-derabil facturile de gaze si implicit costurile cu incalzirea locuintei si prepararii apei calde menajere”, a afirmat Dana Sofia, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice – APICT.
Etapele pentru dobandirea ajutorului
– Obtinerea unui aviz de solutie tehnica de la furnizorul de gaze naturale si contactarea unor firme autorizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si/sau de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) care sa realizeze proiectul instalatiei de incalzire.
– Depunerea unui dosar ce include atat aceste doua documente, cat si o cerere tip, la directia teritoriala de munca de care apartine solici-tantul. La primirea documentelor, directia va verifica daca solicitantul se incadreaza in conditiile stabilite prin lege si norme, efectuand o ancheta sociala si va da un raspuns in termen de 15 zile de la depunerea cererii. Raspunsul pozitiv va fi insotit de bonul valoric.
Odata dobandit, acesta poate fi utilizat pentru achizitionarea centralei sau a arzatoarelor, ori pentru realizarea instalatiei de gaz si incalzire.
Criterii pentru alegerea centralei
– Randamentul, consumul de gaz, precum si debitul si temperatura apei calde menajere.
– Modalitatea de instalare, cea de utilizare si siguranta in exploatare.
– Alte functii suplimentare Ð protectie la inghet, senzor de evacuare a gazelor arse, protectie electrica etc.
“Cetatenii trebuie sa se informeze despre centrala si sa ia legatura cu o firma ce poate sa le propuna mai multe variante, nu doar o singura optiune. Numai astfel vor avea certitudinea ca vor utiliza ajutorul guvernamental in modul cel mai bun pentru ei si familia lor”, a mai spus directoarea APICT.