Arieratele reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România înregistrează şi recesiune şi inflaţie ridicată, lanţul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.
„Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie încă ridicată. Oricum este o problemă majoră a României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândeşte şi denaturează fondul economiei de piaţă, care este disciplina monetară, fiscală, plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele”, a spus Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.
Guvernatorul BNR a arătat că, mai grav decât că alimentează recesiunea, este faptul arieratele „o distorsionează prin distribuţie”.
Isărescu declarase vineri la Cluj că în România neplata datoriilor este „un sport naţional” şi ar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentru că altfel „se strică atmosfera asupra economiei de piaţă”.
România va solicita FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.
Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.
Plăţile restante ale statului către companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.