21 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum au înviat firmele-fantomă

Cum au înviat firmele-fantomă

Guvernul a încercat fără succes să împiedice prin lege debarasarea de datorii prin transferul firmelor către persoane fictive, decedate sau extracomunitare.

Vânzarea firmelor cu datorii, practicată la scară largă în ultimii 20 de ani, con-tinuă nestingherită, cu toate măsurile recente ale Gu-vernului. Până la apariţia OUG 54 în urmă cu două luni, metoda la care recurgeau faliţii cu datorii la stat şi creditori era următoarea: cesionau părţile sociale unor persoane exterioare firmei care de cele mai multe ori nu mai erau de găsit de creditori, fiind cetăţeni români fără domiciu şi bunuri executabile sau cetăţeni străini din spaţiul extracomunitar, greu de găsit la momentul la care creditorii doreau să îşi recupereze banii. Conform noilor prevederi din iunie, care modifică Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, Registrul Comerţului (RC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie comunicată „de îndată” şi pe cale electronică fiscului. Timp de 30 de zile, Fiscul sau alţi creditori au posibilitatea legală de a iniţia o acţiune în instanţă pentru a face opoziţie la această vânzare şi a-şi recupera debitele.

Cum sună un anunţ

Măsura este inutilă, iar anunţurile salvatoare care promit metode de salvare a faliţilor „conforme cu OUG 54″ abundă pe internet. „Te afli în situaţia de a administra o firmă şi nu mai faci faţă crizei financiare? Ai acumulat în timp datorii la buget, bănci, furnizori? Creditorii te presează şi nu ai cum să îţi achiţi obligaţiile de plată la timp? Noi avem soluţia, eşti la un telefon distanţă de rezolvarea problemelor, cesiunea părţilor sociale, schimbarea acţionarilor, a administratorului, schimbarea sediului social existent, adică exact ceea ce Guvernul a vrut să împiedice „Procedura este rapidă, se efectuează prin registrul comerţului, iar la finalul formalităţilor legale tu nu vei mai avea nici o legătură cu vechea ta firmă”, continuă anunţul. Expeditorul explică cum pot fi ocolite noile măsuri. „Preluarea se va face în două etape: în prima etapă, acceptaţi doi noi asociaţi în firmă, dintre care unul va deveni administrator. Ei vor face o majorare de capital social. În etapa a doua, dumneavoastră vă cedaţi acţiunile către noii asociaţi”. Metoda este într-adevăr legală deoarece modificările aduse de OUG 54 privesc doar situaţia cedării părţilor sociale către persoane exterioare firmei, şi nu şi pe cea a intrării unor noi acţionari în firme. Uzual transferul părţilor are loc la doar şapte zile de la majorarea de capital social, iar aceasta nu are o valoare minimă necesară.

Tarif: 10% din datoriile firmei spălate

Am expus intermediarului următoarea speţă: societatea are datorii de circa 20.000 de lei, iar patronul este asociat unic. Iată ce ne-a răspuns: „Suma datoriilor este cam mică. Vă costă 1.800 de lei – cheltuielile la ORC, 3.000 lei – avocatul, plus comisionul nostru. Costurile totale pot ajunge la 6.000-7.000 de lei. Potrivit anunţurilor, tariful este în general de 10% din datoriile spălate.

Altă metodă: transformarea SRL în SA

Măsura este pe cât de inutilă pe atât de birocratică pentru afaceriştii cinstiţi care vor să coopteze acţionari noi în firme, spun avocaţii. „Măsurile se pot evita uşor, pentru că această OG 54/2010 este lapidară. Efectele vor fi lungirea termenelor la ONRC şi înfiinţarea unor firme în alte ţări vecine, cum ar fi Bulgaria”, spune avocatul Marius Coltuc. El adaugă că, socotind dosarele înregistrate la RC în ultima lună, metoda a devenit răspândită. Mai tranşant, profesorul Gheorghe Piperea afirmă că măsura este o „tâmpenie”. Atât acesta, cât şi un alt avocat, Gabriel Biriş, spun că o metodă alternativă poate fi şi transformarea SRL în S.A. In opinia lui Piperea, măsura nu era necesară deoarece fenomentul era masiv doar în urmă cu ceva ani, între timp incidenţa fenomenului scăzând. „Mulţi ştiu că nu se poate scăpa astfel de Fisc sau creditori. Chiar dacă societatea a fost cedată, vechilor acţionari le revine răspunderea în situaţie de insolvenţă sau în solidar până la trei ani înainte de cesiune. „Aceasta este o ţeapă pentru cei naivi”, spune profesorul Piperea. Singurul efect al legii este că în loc ca cesiunea să aibă loc în trei zile, acum durează o lună, conchide profesorul.

 

 

Cele mai citite

MApN: A fost urmărit traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit cu două avioane F-16 traseul dronei Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor...

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...

Lasconi cere să se facă lumină pe cerul cu drone al României

Președinta USR le-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Marcel Ciolacu să explice prezența dronelor ruseşti care au intrat pe teritoriul României Într-o postare pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă