0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCseke: Sumele ce vor fi strânse din CAS al pensionarilor merg către...

Cseke: Sumele ce vor fi strânse din CAS al pensionarilor merg către medicamente compensate şi spitale

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi că un miliard de lei din suma totală ce se va strânge din perceperea de CAS unor categorii până acum scutite merge către compensarea medicamentelor, în timp ce 400 de milioane lei vor fi direcţionaţi către finanţarea spitalelor, potrivit NewsIn.

Întrebat unde vor merge cele 1,4 mld. lei estimate ca încasări din lărgirea bazei de contributori (pensionari şi revoluţionari) la bugetul de sănătate, ministrul a precizat:  “Reprezintă o sumă importantă din deficitul sistemului sanitar. 1,4 miliarde din 16,5 miliarde (deficit, n.r.) este o sumă importantă, destinaţia acestei sume este stabilită prin proiectul legii bugetului de asigurări sociale de sănătate şi un miliard de lei din 1,4 va merge pe medicamente compensate, iar 400 de milioane vor merge la finanţarea spitalelor. Deci vor avea destinaţii speciale, stabilite în legea bugetului”.

Cseke a  susţinut că scăderea contribuţiilor CAS în ultimii ani a pus o presiune mare asupra sistemului. Cu toate acestea, întrucât revenirea la nivelul anterior ar fi o dificultate, Guvernul a decis ca cei care până acum erau scutiţi să contribuie şi ei, a mai explicat udemeristul.  “Aş reaminti că noi am pornit de la o contribuţie de 7% la angajator şi 7% la angajat şi am ajuns la 5,2% la angajator şi 5,5% la angajat. Deci o scădere de 3,3%, iar numai într-un singur an – în 2008 – a scăzut de trei ori nivelul contribuţiei, în total cu 1,8 procente. (…) Eu am vorbit despre prea mulţi exceptaţi la contribuţia de sănătate de la începutul mandatului. A creşte acum nivelul contribuţiei poate nu este momentul oportun, dar nici a avea 10,8 milioane de persoane exceptate şi care prin lege să fie considerate asigurate şi să beneficieze de servicii medicale din punctul meu de vedere nu este corect. Şi atunci a venit această soluţie pentru că bugetul fondului de asigurări de sănătate trebuie să fie mai sustenabil decât a fost acum o săptămână- două săptămâni”, a spus Cseke.

El a mai informat că nu a renunţat la proiectul său de a trece Casa de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii “pentru că aşa este normal”.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că impunerea plăţii asigurărilor de sănătate pentru cei cu pensii peste 740 lei şi pentru revoluţionari va face ca numărul plătitorilor de CAS să ajungă 8.797.000, iar cel al beneficiarilor exceptaţi să scădă la 8.664.000.

Potrivit acestuia, numărul plătitorilor la CAS a devenit din ce în ce mai mic, în timp ce numărul beneficiarilor a rămas, în linii mari, acelaşi. Astfel, dacă în 1999 erau şase categorii exceptate de la plata CAS, în prezent sunt 13, ce însumează 10.732.000 de persoane. În contrapartidă, numărul contributorilor este de 6.629.000. Pentru a echilibra raportul, Executivul a decis să includă printre plătitori alte două categorii exceptate: pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi “o mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român”. “La revoluţionari, rămâne în continuare exceptată categoria revoluţionarilor răniţi, care au calitatea de rănit în Revoluţie”, a explicat ministrul.

Astfel, numărul asiguraţilor plătitori de CAS creşte cu 2.067.764 persoane. Pensionarii cu venituri nete mai mici de 740 de lei rămân în continuare exceptaţi, precum şi copiii, elevii şi studenţii care nu realizează venituri. “Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr de contribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de 8.797.028 de persoane. Categoriile exceptaţilor, de la 1 ianuarie 2011, vor fi de 8.664.852 de persoane (…) Impactul financiar pe care-l preconizăm pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate este de 1,4 miliarde de lei”, a spus ministrul Sănătăţii.

Acesta a precizat că pensionarii cu pensii de peste 740 de lei vor plăti 5,5% pe întreaga pensie, nu doar pentru suma ce depăşeşte 740 de lei. În schimb, la cei la care aplicarea de 5,5% ar duce la o scădere a pensiei sub 740 de lei, plata CAS-ului nu va putea conduce la o reducere a pensiei nete sub 740 de lei.

Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă