Jocurile Olimpice au fost deschise prin festivitatea ce a avut loc pe Stadionul Olimpic din Tokyo și a debutat cu un moment artistic de dans și proiecții de lumini laser.
Intrarea în scenă a Împăratului Japoniei, Naruhito, alături de Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, urmați de drapelul țării gazdă, moment în care a fost intonat imnul Japoniei, a fost punctul zero al serii de la Tokyo.
Seara a continuat cu o coregrafie, intitulată „Tăcerea din pădure”, o secvență ce a arătat respectul poporului japonez față de natură și terminat cu un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor COVID 19.
În arenă, rând pe rând, au sosit apoi cele 5 cercuri olimpice.
Muhamad Yunus, economist şi antreprenor din Bangladesh, distins cu premiul Nobel pentru pace în 2006, considerat promotorul afacerilor sociale și al microcreditelor, a fost distins cu Trofeul Laurii Olimpici.
Nu putea lipsi tradiționala paradă a sportivilor. Peste 11.000 de sportivi, reprezentând 206 comitete olimpice, participă la această ediție a JO, intrând în arenă în ordinea alfabetului japonez.
Prima națiune care a defilat a fost, în mod tradițional, Grecia, în frunte cu Ana Korakaki (tir) și Eleftherios Petrounias (gimnastică), urmată de echipa refugiaților, a doua oară la Jocuri, având port drapel pe Mardini Yusra (înot, Siria) și Tachlowini Gabriyesos.
Delegația României a intrat printre ultimele națiuni, cu Robert Glință (înot) și Simona Radiș (canotaj) purtători de drapel.
Ultima națiune care a defilat a fost cea a țării gazdă, Japonia.
Ana-Maria Popescu este foarte bucuroasă și mulțumită de medalia de argint obținută
Deși marile companii japoneze, în frunte cu Toyota, s-au retras, anulând contractele de reclamă, dorind să evite pierderi ce au fost estimate la 20 miliarde de dolari, insistenţa Japoniei de a organiza evenimentul are la bază, printre altele, rivalitatea dintre ţările din regiune. Coreea de Sud a avut JO de iarnă din 2018, iar Beijingul le va organiza în 2022.
Japonia a impresionat la debutul JO prin 1824 de drone ce au format pe cer emblema ediției, transformându-se apoi într-un glob pământesc uriaș, deasupra stadionului, în timp ce răsunau versurile melodiei „Imagine”, compusă de John Lennon și cântată de interpreți de pe toate continentele planetei.
Hashimoto Seiko, președintele comitetului de organizare a Tokyo 2020, le-a urat bun venit celor prezenți.
Thomas Bach, Președintele CIO, a subliniat unicitatea acestei ediții și faptul că sportul a reușit din nou să unească.
Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat apoi deschise Jocurile Olimpice, devenind al 12-lea cap încoronat al planetei care face acest lucru, în istoria modernă a competiției.
Tot vineri, un scurt mesaj de încurajare a venit din partea Familiei Regale a României, patron al COSR, pentru toți sportivii români aflați la Tokyo.
Și a fost de bun augur. Sâmbătă, Ana Maria Popescu, a cucerit medalia de argint la spadă individual în finala cu Sun Yiwen din China: „ Am 37 de ani, mă dor toate, m-am chinuit, e cea mai muncită și mai chinuită medalie din toată cariera mea, așa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen”, a declarat sportiva noastră.
Emoții sunt și la fotbal unde România a învins în primul meci de la JO naționala Hondurasului cu 1-0 și va înfrunta Coreea de Sud, naționala care se ferește de poze și momente solemne din cauza Covid-19. Victoria ne duce în sferturi.
Lacrimi și emoții a avut și Larisa Iodache care, cu o accidentare la tendonul stâng, a avut o evoluție care o duce aproape sigur în finala de la bârnă.
Simona Radiș și Ancuța Bodnar s-au calificat triumfător în finala probei de dublu vâsle, cu șanse mari la o medalie aur.
Un alt moment important al ceremoniei a fost cel al arborării steagului olimpic, însoțită de intonarea imnului olimpic de către un cor alcătuit din elevi din Tokyo.
La 4 ore de la începerea festivităților, a ajuns în incinta Arenei Olimpice și Torța Olimpică, purtată de Tadahiro Nomura, fost campion olimpic la judo, și Yoshida Saori, campioană olimpică la lupte, preluată apoi de trei foști jucători japonezi de baseball.
Ultimul purtător al torței și cea care a avut onoarea de aprinde flacăra pe Arena Olimpică din Tokyo, a fost jucătoarea de tenis Naomi Osaka, cel mai popular sportiv japonez al momentului.
Un spectacol simplu și elegant de focuri de artificii a încheiat ceremonia.
Start pentru a 32-a ediție a JO Tokyo 2020!