-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCriza taie 150 de milioane euro din investitiile in hoteluri

Criza taie 150 de milioane euro din investitiile in hoteluri

» Mai mult de jumatate din proiectele de investitii anuntate de hotelieri  pentru anii urmatori nu vor mai fi realizate.

» Piata hoteliera va creste in 2009 cu 300 pana la 600 de camere noi.

Dificultatea de a gasi finantare si restrangerea cererii de servicii de turism vor avea ca efect imediat amanarea noilor proiecte de hoteluri. Investitiile in piata hoteliera bucuresteana care ar putea trece stadiul de planseta nu vor depasi in acest an suma de 50 de milioane de euro, adica 20% din cele 250 milioane de euro estimate a se fi inregistrat in 2008, arata  datele firmei de consultanta in domeniul hotelier Fivestar Hospitality Consulting.
"Estimez ca in 2008 piata hoteliera din Bucuresti a absorbit investitii de aproximativ 250 de milioane euro", spune Sorin Ionescu, managerul  Fivestar Hospitality. "Prognoza pentru 2009 indica in acest moment ca se vor deschide in afara Bucurestiului maximum zece noi hoteluri cu o valoare totala a investitiei care nu va depasi 150 de milioane euro", ne-a declarat Ionescu.

Potrivit jucatorilor din piata, anul trecut investitiile in hoteluri au fost estimate la 300 milioane euro. Majoritatea unitatilor noi de cazare vor fi deschise in provincie, in orasele mari si mai dezvoltate economic. "Pe piata bucuresteana este anuntata o singura deschidere certa de hotel de lant international, Golden Tulip Palladium (136 camere). In afara de acesta, este posibil sa mai asistam la lansarea a doua pana la patru noi unitati hoteliere. In 2009, pe segmentul de 3, 4 si 5 stele, oferta hoteliera din Capitala va creste cu aproximativ 300 pana la 600 camere. Pe segmentul inferior, vom asista la o crestere in continuare a numarului de unitati cu mai putin de 50 de camere", a adaugat Sorin Ionescu.

Cu toate acestea, reprezentantul Fivestar sustine ca mai mult de  jumatate din proiectele aflate in diferite stadii de planificare in prezent nu se vor mai concretiza in urmatorii doi-trei ani, in principal datorita impactului crizei financiare asupra cresterii constante a cererii hoteliere cu care eram obisnuiti pana acum, situatie care a incurajat consecvent constructia de hoteluri, chiar fara studii de fezabilitate serioase la baza.
"Investitiile planificate se vor realiza in masura in care finantarea este asigurata. Din cauza faptului ca toate companiile vor lua masuri de reducere a costurilor, 2009 va fi un an de strans cureaua", sustine si Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Patronale din Industria Hoteliera din Romania.
Acesta a estimat ca piata turistica va avea o cadere de circa 15-20% in acest an, in Europa Centrala si de Est. Numarul de unitati de cazare din Capitala a crescut cu 54,9% in anul 2008 fata de anul precedent, fiind inaugurate 56 de unitati noi de cazare. In aceste conditii, numarul total de camere noi a crescut in 2008 cu 46,7%, de la 7.450 camere in 2007 la 10.929 camere in 2008.

Mai putini turistii
Structurile de primire turistica au inregistrat in luna noiembrie 2008 aproape 500.000 de turisti, in scadere cu 5,5% fata de cele din luna noiembrie 2007, au indicat datele Institutului National de Statistica (INS). In schimb, plecarile vizitatorilor romani in strainatate inregistrate la punctele de frontiera au fost, in luna noiembrie 2008, de 892.000, in crestere cu 15% comparativ cu noiembrie 2007. In primele 11 luni ale anului 2008, unitatile de cazare au inregistrat peste 6,7 milioane de turisti, mai mult cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut, circa 21% din acestia fiind straini.

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...
Ultima oră
Pe aceeași temă