0 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCriza financiara a redus cu 60% activitatea transportatorilor

Criza financiara a redus cu 60% activitatea transportatorilor

» 10% din cele 6.000 de firme de transport au dat faliment in ultimele doua luni.

» Estimarile arata ca 30.000 de transportatori vor fi concediati in 2009.

Criza financiara, care a declansat reducerea comenzilor din partea producatorilor si distribuitorilor, ar putea arunca in faliment aproape doua treimi (60%) dintre transportatorii romani si ar putea duce la 30.000 de concedieri in 2009.
"Estimarile noastre sunt departe de cruda realitate. In toamna anului trecut estimam ca pana la 45% din societatile de transport intern si international vor disparea, falimenta sau se vor reprofila. La ora actuala, din datele noastre rezulta ca 60% din societatile de transport vor fi puse in situatia de a nu rezista in piata in maximum un an", ne-a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

Afacerile transportatorilor au cunoscut un declin inca din 2006, admite Hagiu, insa problemele s-au acutizat in ultimele luni ale anului trecut, ca urmare a scaderii comenzilor din partea producatorilor si distribuitorilor. Criza economica internationala a redus drastic si comenzile din partea partenerilor din tarile membre ale Uniunii Europene, sustin transportatorii. Numarul societatilor de transport s-a injumatatit de la an la an, incepand din anul 2006. Statisticile arata ca la nivelul anului 2006 erau inregistrate  24.000 de societati de transport, in 2007 activau pe piata de profil doar 12.000 de operatori de transport, iar in anul 2008 mai erau active doar 6.000 de firme de profil.

Mai mult decat atat, numai in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 un numar de 600 de societati comerciale de transport  si-au anuntat  falimentul, spune Hagiu. "In ultimele doua luni au ramas fara loc de munca 7.200 de persoane", a adaugat Hagiu. Presedintele FORT a  mai estimat ca, din cei aproximativ 72.000 de angajati care lucreaza in prezent in cadrul societatilor de transport, cel putin 30.000 de persoane vor ramane fara loc de munca in perioada 2009-2010. Contractele cu partenerii romani se bazau anul trecut pe transportul alimentelor si produselor farmaceutice. Firmele transportau in afara tarii in special carburanti, ciment, chimicale, lemn, materii prime pentru industria metalurgica si efectuau transporturi speciale pentru produse refrigerate.

» Pasuiri la leasing
Societatile de transport se afla in situatia de a nu-si mai putea achita ratele pentru camioanele achizitionate in leasing, in conditiile in care circa 70% din parcul total de camioane detinut de operatorii romani de transport sunt achizitionate in leasing. "Parcul de camioane a ramas constant fata de 2008, desi multi transportatori au dificultati in a-si achita ratele; societatile de leasing prefera sa acorde anumite facilitati si sa lase  din profit decat sa confiste camioanele", explica Hagiu. O societate de transport detine in medie 4-6 camioane, din care 70% sunt luate in leasing. "Imediat dupa aderarea la UE, statul a incurajat innoirea parcului auto, cumpararea de camioane Euro3, conform normelor UE, iar acum suntem blocati in leasing si statul nu ne ajuta in nici un fel", precizeaza  Hagiu.

Cele mai citite

Vloggerul Mircea Bravo, implicat într-un accident auto

Mircea Bravo a fost implicat într-un accident auto, luni, 4 decembrie 2023. Potrivit declarațiilor vloggerului, se pare că nimeni nu a fost rănit. „Luni, 4...

Atenție! Noi postări sponsorizate pe social media promovează falsele oportunităţi de investiţii

Specialiștii din Dispeceratul Național de Securitate Cibernetică au emis o avertizare cu privire la noi postări sponsorizate pe rețelele sociale care promovează oportunități false...

PSD crește ca Făt Frumos în sondaje

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar...
Ultima oră
Pe aceeași temă