3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăCriza de muncitori de la Cluj, rezolvată de deținuți

Criza de muncitori de la Cluj, rezolvată de deținuți

Peste 100 de deținuți, bărbaţi şi femei, de la Penitenciarul Gherla au fost angajați la o firmă de cabluri din Cluj Napoca, informează Mediafax.

Directorul de resurse umane pentru Europa de Est al Fujikura, Paul Pătraşcu, a declarat, marţi, că deţinuţii angajaţi sunt ”disciplinaţi, serioşi şi harnici”.

”Este un proiect pilot, care vizează crearea unui nucleu de angajaţi stabili, în condiţiile în care, în actuala piaţă a forţei de muncă a avea un nucleu de stabilitate reprezintă un avantaj. Iniţiativa a aparţinut Penitenciarului Gherla. Sunt 80 de deţinuţi, bărbaţi, de la Penitenciarul Gherla care lucrează ca operatori cablaje auto la fabrica Fujikura din Dej şi 30 de femei de la Secţia Exterioară a Penitenciarului care lucrează la fabrica din Cluj-Napoca. Am constatat că sunt oameni disciplinaţi, serioşi şi harnici. În funcţie de succes, proiectul ar putea fi dezvoltat”, a spus Pătraşcu.

Potrivit acestuia, deţinuţii au apreciat condiţiile de lucru de la fabricile Fujikura, ”lumina, calitatea aerului, dar şi munca în sine, care este una standardizată”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat, la rândul său, că bărbații lucrează în două schimburi, iar femeile într-un schimb, şi că aceştia sunt păziţi în permanenţă, având o zonă de lucru bine delimitată.

”Sunt deţinuţi care îşi execută pedeapsa în regim închis, între 3 şi 13 ani, şi care au fost selectaţi în funcţie de aptitudini pentru a lucra la Fujikura. Ei au efectuat şi un training organizat la penitenciar. Pentru fiecare patru zile lucrate li se scade o zi din pedeapsă şi primesc ca bani 40% din prestările de servicii încheiate între penitenciar şi firmă”, a explicat Donciu.

Fujikura Automotive România aparţine concernului japonez Fujikura, specializat în producerea de cablaje auto.

Compania are două fabrici, una în Cluj-Napoca şi una în Dej, dar şi un centru de cercetare şi dezvoltare la Sibiu. În total, compania are în România peste 5.000 de angajaţi.

Cele mai citite

BREAKING NEWS. Fugarul Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul fugar Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost reţinut de poliţiştii germani în orașul Augsburg. „În seara de...
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă