3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăCreştere surprinzătoare a PIB după „renumărare“

Creştere surprinzătoare a PIB după „renumărare“

Economia României a crescut în trimestrul I cu 1,7%, comparat cu primele trei luni din 2010, potrivit Statisticii. Este o revizuire puternică faţă de prognoza din luna mai când creşterea era anticipată la 0,3%. Eurostat nu a validat încă datele communicate de INS.

Revenire economică

Relansarea exporturilor româneşti, pe fondul unei reveniri economice înregistrată la nivelul întregului bloc comunitar au scos România din recesiunea tehnică.

Economia României a crescut în primul trimestru, în termeni reali cu 0,7% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS). Deşi în mai multe sectoare ale economiei au fost înregistrate scăderi, creşterea puternică a industriei şi exporturilor au susţinut creşterea economică din trimestrul I.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost în creştere, în termeni reali, cu 1,7% faţă de trimestrul I 2010.

La nivelul Uniunii Europene, economia a urcat cu 2,5% în primele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce economia zonei euro a avansat tot cu 2,5%, indică datele Eurostat.
Volumul exporturilor de bunuri şi servicii a crescut în primul trimestru cu aproape 24%, în timp ce importurile au crescut cu puţin peste 15%.

Consumul a scăzut

Estimările de miercuri ale INS-ului sunt superioare datelor prognozate în luna mai când se anticipa pentru primul trimestru (comparat cu trimestrul IV din 2010) o creştere de 0,6%.

Industria a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 10 %, urmată de comerţ. Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul I cererea internă a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atât a formării brute de capital fix (-2,2%) cât şi a consumul final total (-3 %), acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea semnificativă a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-10,5%).

În UE, faţă de trimestrul anterior, în primul trimestru al anului, doar în Portugalia şi Danemarca s-au înregistrat scăderi ale economiei. Cele mai puternice creşteri economice faţă de ultimul trimestru al anului 2010 au fost înregistrate în Lituania (3,5%), Estonia (2,1%) şi Germania (1,5%).
La nivelul întregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,8% în primul trimestru.

Metoda producţiei

Sectoare Creşteri
Agricultură -0,4%
Industrie +10,1%
Construcţii -2,4
Comerţ +1,1%
Servicii -6,1

Metoda consumului

Componente Creşteri
Consum -3%
Investiţii +11,5%
Exporturi +23,6%
(-)Importuri +11,4%

Evoluţii economice UE

Ţară Creştere anuală

Estonia +8%
Lituania +6,8%
Suedia +6,5%
Finlanda +5,8%
Germania +4,8%
(…)
Damenarca 1,3%
Italia 1%
România 0,3
Portugalia -0,7%
Grecia -4,8%

Citeşte şi „Cum a ieşit România din recesiune”

Cele mai citite

USR cere ajutor de la Bruxelles în cazul lui Cîțu, Voiculescu și Mihăilă

USR atrage atenția Comisiei Europene asupra acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...
00:01:39

Israelul și mișcarea Hamas prelungesc armistițiul pentru a șaptea zi

Israelul și Hamas au convenit joi (30 noiembrie) să prelungească încetarea focului în războiul lor cu cel puțin o zi, cu câteva minute înainte...
Ultima oră
Pe aceeași temă