Costul asigurării datoriilor României a urcat uşor atât pentru scadenţa la trei ani, cât şi pentru maturitatea de cinci ani, influenţat de decizia Curţii Constituţionale (CC), care a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern, potrivit Mediafax.
Astfel, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile României a atins nivelul de 378 puncte de bază (3,78% – n.r.) pentru scadenţa la cinci ani, de la 371 puncte cât era cotată joi, în timp ce pentru scadenţa la trei ani aceasta a urcat de la 352 puncte la 360 puncte.
Prima de risc la cinci ani s-a cotat mai sus în 8 iunie, la 416 puncte, în timp ce pentru scadenţa la trei ani s-a situat la 407 puncte.
CDS-urile măsoară costul asigurării datoriilor faţă de default şi determină totodată randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe de către companii şi bănci.
Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
Decizia de vineri a Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.