3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCoşmarul birocratic al cumpărării unei locuinţe. Vezi cât durează o tranzacţie imobiliară

Coşmarul birocratic al cumpărării unei locuinţe. Vezi cât durează o tranzacţie imobiliară

Birocraţia din instituţiile statului, dar şi din bănci poate întârzia timpul în care se cumpără o locuinţă cu până la 80 de zile, intervalul cel mai scurt, de minim 7 zile, fiind necesar doar pentru tranzacţiile realizate cu banii jos.

Achiziţia unei locuinţe cu banii jos necesită, în general, un interval de timp, cuprins între 7 şi 10 zile, tocmai pentru că aceasta nu presupune contactul cu instituţii financiare sau cu structuri ale statului.

La polul opus, se află tranzacţiile realizate prin intermediul programului Prima Casă, cu un interval care poate ajunge până la 80 de zile.

Be Igloo prezintă principalii paşi de urmat în achiziţia unei locuinţe în trei cazuri, respectiv cu cash, printr-un credit imobiliar, respectiv prin programul Prima Casă.

1. În primul caz, când clientul cumpără cu banii jos, semnarea contractului de vânzare – cumpărare, are loc în 7-10 zile de la luarea deciziei de achiziţie, timp în care sunt pregătite toate actele necesare.

În acest caz, dupa negocierea condiţiilor contractuale, vânzătorul trebuie să scoată extrase de carte funciara pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), certificatul fiscal de la Administraţia Financiară şi adeverinţa de la Asociaţia de Proprietari.

2. Perioada de achiziţie a unei locuinţe printr-un credit imobiliar creşte la 2 – 6 săptămâni, fiind necesară bineînţeles parcurgerea mai multor paşi.

Astfel, cumpărătorul trebuie să facă o rezervare a locuinţei şi să încheie un antecontract de vânzare-cumpărare. Vânzătorul trimite apoi băncii finanţatoare a clientului toată documentaţia proprietaţii, scoate extrasul de carte funciara pentru informare de la OCPI, necesar la banca. În momentul în care banca finantatoare deţine toate documentele necesare atât de la vânzător cât şi de la client, aceasta desemnează un evaluator pentru locuinţă, urmând să decidă acordarea creditului într-o perioadă de 1 până la 4 săptămâni. Dupa aprobarea creditului de către bancă, vânzătorul scoate extrasele de carte funciară pentru autentificare, certificat fiscal, adeverinţă de la asociatia de proprietari, urmând semnarea la notar. Acesta se ocupă de intabularea proprietăţii, dupa intabulare, banca virând suma creditată către vânzător.

3. În situaţia în care clientul va achiziţiona o locuinţă prin intermediul programului Prima Casă, procedeul este puţin diferit faţă de accesarea unui credit ipotecar şi poate avea o durată de până la 80 de zile.

Procedura necesită mai mult timp deoarece, dupa ce clientul primeşte aprobarea financiară şi juridică de la bancă, vânzătorul va mai scoate un rând de extrase de carte funciara de informare de la OCPI, administraţia financiară şi cea de locatari, precum şi certificat energetic. Dosarul clientului este trimis apoi la Fondul de Garantare în vederea aprobării garanţiei pentru creditul bancar. Astfel, timpul de achiziţie în această situaţie este cuprins între 30 şi 80 de zile, după caz.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Traficul global de internet a crescut cu peste 17% în 2024. Google rămâne lider

Traficul global de internet a înregistrat o creștere semnificativă de 17,2% în 2024, iar Google și-a păstrat poziția de lider ca cel mai utilizat...

Lorena Ostase, mesaj direct înaintea ultimului meci al României la Campionatul European. „Am fi putut arăta altfel acum”

Naționala de handbal a României a surprins la Campionatul European din Ungaria, calificându-se în grupele principale și reușind să învingă Suedia, o performanță care...

FIFA a validat lista arbitrilor români pentru 2025!

FIFA a aprobat oficial lista arbitrilor români care vor putea oficia la competițiile internaționale din 2025, oferind astfel recunoaștere performanțelor arbitrajului românesc și aducând...
Ultima oră
Pe aceeași temă