Reorganizarea judiciara si falimentul se vor face dupa reguli noi, introduse prin Legea 249/2005, promulgata la 22 iulie curent, care modifica Legea 64/1995. Noul act normativ coreleaza actualele prevederi legale in materia insolventei cu dispozitiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, simplificarea procedurii de reorganizare judiciara si cresterea transparentei acesteia. In noile conditii, creditorii vor avea posibilitatea de a-si exprima acordul in cazul in care se face conversia creantelor in actiuni, pentru a evita situatiile in care o astfel de conversie s-ar realiza fara acordul lor. Nu va mai fi posibil ca amanarile, esalonarile, scutirile sau reducerile la plata obligatiilor bugetare sa fie inscrise in planul de reorganizare, in conditiile prevazute de legea speciala in materie.
In cadrul administrarii procedurii, in planul de reorganizare nu va mai putea fi desemnata o categorie separata de creante, compusa numai din creante chirografare avand o valoare redusa, pe care judecatorul sindic o considera adecvata. O societate in reorganizare nu va mai fi obligata sa se preocupe de reorientarea profesionala a personalului. Pentru votarea planului de reorganizare si lichidare admis, legea introduce o simplificare a categoriilor de creante si a sistemului de vot in cadrul fiecarei categorii.
Se revine la votul pe trei categorii de creditori in ceea ce priveste aprobarea planului de reorganizare judiciara, si nu pe cinci, cum era prevazut pana acum, in functie de cuantumul garantiilor.
Categoriile de creante care voteaza separat vor fi creditorii titulari de creante garantate, creditorii bugetari si creditorii chirografari. Creditorii care sunt si actionari nu vor avea aceleasi drepturi ca si creditorii care nu sunt actionari. Se evita in acest fel votul in conflict de interese. Creditorii care, direct sau indirect, controleaza, sunt controlati sau se afla sub control comun cu debitorul pot participa la sedinta, dar pot vota cu privire la plan doar in cazul in care acesta le acorda mai putin decat ar primi in cazul falimentului.
Executarea silita impotriva membrilor organelor de conducere a persoanei juridice debitoare acestor persoane se efectueaza de catre executorul judecatoresc conform Codului de procedura civila.