» Romanii au cheltuit pe mobila, covoare si alte articole de menaj 5,9 miliarde dolari.
» Consumul de electronice, la nivelul Nigeriei.
» Vacantele in Caraibe umfla factura cheltuielilor de "recreere".
Romanii au cheltuit anul trecut aproape 6 miliarde de dolari pe mobilier si diverse obiecte de uz caznic, ceea ce pare multumitor daca ne gandim ca suma reprezinta 3,8% din economia tarii, dar ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Comparatia apare intr-un grafic publicat de cotidianul New York Times, numit "Ce cumpara vecinii tai?".
Totusi, cifra totala a cumparaturilor romanilor de mobilier, covoare, vase de bucatarie si alte articole necesare unei locuinte este comparabila cu cea cheltuita de Polonia, Kazakhstan, Turcia, Arabia Saudita, sau Brazilia.
A doua cheltuiala importanta a romanilor este cea cu tutunul si alcoolul, potrivit datelor Euromonitor International. In 2007 romanii au cheltuit 5,7 miliarde dolari pe tigari si bauturi, la egalitate cu Portugalia. Insa, consumul pe cap de locuitor in Romania, de 265 dolari, a fost anul trecut jumatate din cel al Portugaliei, tara cu 10,5 milioane de locuitori. Chiar daca dimensiunile pietei ne apropie de consumul altor tari europene, cheltuiala individuala este sub nivelul acestora. "Nivelul veniturilor este mai mic in Romania, grosul banilor se duce in mod obiectiv pe mancare si nu mai ramane prea mult pentru alte cheltuieli", considera analistul economic Ilie Serbanescu.
O categorie deloc de neglijat este cea a cheltuielilor pentru haine, tinand cont de inclinatia romanilor catre moda, care a totalizat 3,4 miliarde dolari la nivelul anului 2007.
In schimb, cheltuielile pentru produse electronice – categorie care nu include telefoanele mobile – s-au situat la nivelul Nigeriei si la jumatatea celor pentru haine, ajungand la 1,5 miliarde dolari, aproximativ egale cu cele din Cehia, tara a carei populatie este jumatate din cea a Romaniei.
Statisticile de consum arata ca "Romania are inca o capacitate de absorbtie mare, deoarece consumam mai putin decat vecinii", spune analistul economic Matei Paun.
Romanii au cheltuit pentru "recreere" 4,9 miliarde dolari, la fel ca rusii sau sauditii, dar mai putin decat restul europenilor. Insa statistica afisata de New York Times include in aceasta categorie atat cheltuielile pentru papusi, jocuri, sau carti, cat si pentru biletele de teatru, concerte sau de vacanta. "Turismul si jocurile de noroc ar putea complica statistica recreerii.
Daca se includ aici vacantele in Caraibe, sigur ca ajungem la miliarde de dolari pentru recreere", spune serbanescu. Raportat la numarul de locuitori, romanii au dat in anul 2007 in medie 158,14 dolari pe cap de locuitor pentru haine si 265,11 dolari pe cap de locuitor pentru tigari si alcool. "Cheltuim relativ putin pe alcool, deoarece consumul real nu e inregistrat in nici o statistica. La noi se bea direct din productia proprie, din butoi", spune serbanescu.
In total, primele cinci categorii de bunuri pe care romanii au dat cei mai multi bani in anul 2007, au cumulat 21,4 miliarde dolari. Acestea sunt, in ordinea sumelor cheltuite, bunuri pentru casa, alcool si tigari, distractie, haine si incaltaminte si electronice. "Am recuperat in ultimul timp terenul in fata vecinilor datorita creditarii, care a suplinit veniturile mici" conchide Serbanescu.