5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompensatii pentru fermieri

Compensatii pentru fermieri

» Abia peste cinci ani agricultura romaneasca ar putea ajunge la nivelul celorlalte tari din UE.

» Pentru 40% din laptele utilizat pe piata romaneasca nu se platesc taxe si impozite.

Protestul fermierilor de acum cateva zile i-a determinat pe guvernanti sa promita adoptarea unor masuri pentru sustinerea agriculturii. Compensatiile, subventiile, creditele ieftine si unele masuri pentru combaterea concurentei neloiale sunt doar cateva dintre masurile care urmeaza sa fie aprobate printr-un memorandum in sedinta de guvern de duminica.
Reprezentantii agricultorilor si crescatorilor de animale spun insa ca protestele lor nu incearca sa puna presiuni asupra statului pentru acordarea de subventii, ci pentru programe eficiente care sa asigure credite ieftine si unele garantii pentru modernizari si investitii. De asemenea, asigurarea compensarii obligatiilor fiscale pe care fermierii le au fata de stat in raport cu subventiile pe care Ministerul Agriculturii, prin APIA, trebuie sa le plateasca sunt de prima urgenta. "In general, problema agricultorilor si a crescatorilor de animale din Romania este cea a tehnologiilor care trebuie implementate pentru eficientizarea activitatilor.

 

Daca ar exista un program coerent care sa asigure finantari convenabile, in maximum cinci ani cultivatorii de cereale si crescatorii de animale s-ar pune pe picioare si am avea ferme la nivelul celor din Uniunea Europeana", a precizat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Referitor la compensatii, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat dupa intalnirea cu fermierii ca aceasta problema va fi rezolvata. In plus, toate obligatiile de plata, de 1,12 miliarde lei, pe care Ministerul Agriculturii trebuie sa le faca prin APIA, vor fi platite integral pana pe 30 iunie. "APIA abia a platit 30-35% din subventii. Asigurarea compensatiilor ar fi binevenita si normala. Daca agricultorii au datorii, sunt imediat sanctionati, in schimb, daca statul intarzie plata subventiilor, nu se iau masuri", a spus Cucu. In Romania, subventia acordata agricultorilor este de 107 euro/hectart.

Concurenta neloiala pe piata laptelui si branzeturilor
Din compararea datelor furnizate de Institutul National de Statistica cu situatia constatata pe piata produselor lactate, apare o cantitate de lapte de pana la 40% din total, pentru care se pare ca nu se platesc taxe si impozite, potrivit afirmatiilor reprezentantilor Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL. "Intr-un astfel de caz, putem afirma ca este vorba de concurenta neloiala. Sunt jucatori pe piata care folosesc materii prime fara taxe si impozite", a declarat Valentin Blanaru, director executiv APRIL.
In Romania, procesatorii importa 25% din cantitatea de lapte necesara in fabrici. In cazul produselor finite, importurile se cifreaza la aproximativ 40%.
Crescatorii de bovine le-au solicitat guvernantilor sa inaspreasca masurile de control pentru combaterea concurentei neloiale, sustinand ca exista importuri de lapte care nu corespund normativelor UE, insa oficialii patronatelor sustin ca, desi au fost depistate astfel de transporturi, cantitatea este neglijabila, fiind vorba de doar o tona, doua de lapte.

Cele mai citite

Doi morți în urma unui accident rutier de pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Din primele verificări a reieşit...

Dobânda fixă: Scutul împotriva imprevizibilității economice

Un credit cu dobândă fixă elimină incertitudinile asociate fluctuațiilor pieței, spun analiștii financiari Dobânda fixă la un credit ipotecar nu este doar un instrument financiar,...

Înalta Curte dezbate contestația AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale

George Simion susține că hotărârea CCR din data de 6 decembrie reprezintă un precedent periculos care încalcă articolul 2 din Constituție Înalta Curte de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă